Η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας πρότεινε σήμερα να ληφθούν σημαντικά πρόσθετα μέτρα λιτότητας, με σκοπό την αποκατάσταση στο εγγύς μέλλον των θεμελιωδών δημοσιονομικών μεγεθών της πορτογαλικής οικονομίας.

«Ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα, φέτος, θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνον μέσω σημαντικών πρόσθετων μέτρων λιτότητας» αναφέρει το ανακοινωθέν της κεντρικής Τράπεζας στη Λισαβόνα.

Ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι να μειωθεί στο 5,9% φέτος από 9,8% στο οποίο τερμάτισε το 2010.
Σύμφωνα, όμως, με επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα οποία δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, στο τέλος του Ιουνίου το έλλειμμα αυτό ανερχόταν στο 8,3% του πορτογαλικού ΑΕΠ, δηλαδή ο αυτός κυβερνητικός στόχος για φέτος δεν θα είναι ευχερές να υλοποιηθεί.

Παράλληλα, η πορτογαλική Στατιστική υπηρεσία, επικαλούμενη «κρυφά» χρέη, συναφθέντα στην περιοχή του αρχιπελάγους της νήσου Μαδέρας, την προηγούμενη βδομάδα αύξησε -αναδρομικά- τα δημοσιονομικά ελλείμματα, για τα έτη 2008-2010.

Τούτο ακριβώς επικαλούμενη η κεντρική Τράπεζα στη Λισαβόνα εκτιμά ότι, «αφού η αφετηρία είναι χειρότερη δυσχεραίνει η κατάσταση, απ την άποψη της δημοσιονομικής προσαρμογής». Επίσης, η κεντρική Τράπεζα επισημαίνει στο ανακοινωθέν της ότι «προέχει στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2012 να συμπεριληφθούν οπωσδήποτε διαρθρωτικά μέτρα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Βίκτορ Γκασπάρ, εκτίμησε ότι «προκειμένου να αποφευχθεί ένας δημοσιονομικός εκτροχιασμός, θα πρέπει στη διάρκεια του 2012 να υιοθετηθούν διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα».

Ο πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου, που εξελέγη τον Ιούνιο, διαβεβαιώνει ότι η Λισαβόνα «θα τηρήσει όσες δημοσιονομικές δεσμεύσεις έλαβε», ώστε να δανειοδοτηθεί -με 78 δισ. ευρώ- απ την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση Κουέλιου προγραμματίζει να έχει κατατεθεί το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2012 έως την 17η τρέχοντος μηνός.