«Μας υπονομεύουν δυνάμεις των αγορών». Με αυτό το μήνυμα ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν επιχείρησε να κατευνάσει τους φόβους των εργαζομένων και κυρίως των πελατών της μεγάλης γερμανικής τράπεζας, ενώ η μετοχή της κατακρημνιζόταν και έσπειρε πτωτικό ντόμινο στα χρηματιστήρια την εβδομάδα που πέρασε.

Οι εξελίξεις πήραν τροπή μετά τις αποκαλύψεις ότι τα πανίσχυρα hedge funds άρχισαν να αποσύρουν κεφάλαια δισεκατομμυρίων από τον γερμανικό χρηματοπιστωτικό κολοσσό.

Παρότι η εβδομάδα ξεκίνησε με φθινοπωρινή καταιγίδα για τις διεθνείς αγορές, ωστόσο οι πληροφορίες, ωστόσο, οι ανησυχίες φαίνεται πως άρχισαν να καταλαγιάζουν μετά και από δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου, σύμφωνα με το οποίο η τράπεζα βρίσκεται κοντά σε συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για το πρόστιμο ύψους 14 δισ. δολαρίων για την υπόθεση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων,  την περίοδο της «φούσκας» στην αγορά κατοικιών.

Οι νεότερες πληροφορίες ανέφεραν σήμερα πως στελέχη της Deutsche Bank θα ταξιδέψουν τις επόμενες μέρες στις ΗΠΑ για τη διευθέτηση της υπόθεσης.

Σενάρια ήθελαν την Deutsche Bank να αναζητά ακόμη και οικονομική βοήθεια από το γερμανικό κράτος για να καλύψει το υπέρογκο πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων που ζητεί το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Καγκελαρία και γερμανικό υπουργείο Οικονομικών όμως επιμένουν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης της Deutsche Bank.
Την ίδια στιγμή, το δικό του μήνυμα έστειλε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ δηλώνοντας ότι «η Deutsche Bank πρέπει να επιβιώσει χωρίς κρατική βοήθεια».

Οι έντονες ανησυχίες για το «αύριο» του γερμανικού κολοσσού που ώθησαν τη μετοχή της σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησαν, ωστόσο, ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τον τραπεζικό κλάδο. Μετά το Brexit που δοκίμασε τις αντοχές και τα stress tests που φανέρωσαν τους «ασθενείς», οι εξελίξεις γύρω από τη Deutsche Bank δείχνουν ότι το πρόβλημα αρχίζει να αγγίζει και τον σκληρό πυρήνα του τραπεζικού συστήματος.

Τα 10 πρόσωπα που θα κρίνουν το μέλλον της Deutsche Bank

Σύμφωνα με το Bloomberg δέκα άνθρωποι παίζουν κομβικό ρόλο για το τι θα γίνει με την Deutsche Bank. Αυτοί είναι:

Μπιλ Μπάερ: Ο βοηθός γενικού εισαγγελέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Μπίλ Μπάερ έχει την ευθύνη των συνομιλιών με την Deutsche Bank. Δικηγόρος με ειδίκευση την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, ο Μπάερ ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής του τμήματος που έλεγχε συγχωνεύσεις και εξαγορές στην αμερικανική αγορά. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρσι εξασφάλισε ομολογίες ενοχής και 6 δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις από τράπεζες για παράνομες πρακτικές στην αγορά συναλλάγματος.

Τζον Κράιαν: Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank έχει μια πολύ δύσκολη δουλειά μπροστά του: Να κατευνάσει τις ανησυχίες εργαζομένων και πελατών, αλλά ταυτόχρονα να περικόψει έξοδα μειώνοντας το προσωπικό και τις εργασίες της τράπεζας.

Πολ Αχλάιτνερ: Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Deutsche Bank, που είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις πολλές επαφές του στον τραπεζικό κλάδο. Είναι ο άνθρωπος που επέλεξε τον Κράιαν για να ρυθμίσει τα όσα είχαν αφήσει οι προηγούμενοι επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας.

Άνγκελα Μέρκελ: Η γερμανίδα καγκελάριος θα θα αποφασίσει για την παροχή κρατικής βοήθειας προς την Deutsche Bank.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το πιθανό πρόγραμμα διάσωσης της Deutsche Bank.

Μάριο Ντράγκι: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να κληθεί να αναλάβει δράση.

Ντανιέλ Νουί: Η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έχει την ευθύνη του ελέγχου των δραστηριοτήτων και του ισολογισμού της Deutsche Bank.

Έλκε Κένινγκ: Η πρόεδρος του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης στις Βρυξέλλες θα κληθεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε ρευστοποίηση χρειαστεί να γίνει στη Deutsche Bank.

Φέλιξ Χούφελντ: Ο επικεφαλής της γερμανικής εποπτικής αρχής Bafin εργάζεται μαζί με τη Bundesbank και την ΕΚΤ.

Μαργκρέτε Βεστάγκερ: Η πρώην υπουργός Οικονομικών της Δανίας είναι πλέον επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ και θα εξετάσει οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης της γερμανικής τράπεζας.