Αμετάβλητες διατηρήθηκαν τον Σεπτέμβριο οι προσδοκίες των βρετανικών νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, σε μια ακόμα ένδειξη ότι οι καταναλωτές εμφανίζονται να μην έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την ψήφο υπέρ του Brexit.

Ο σχετικός δείκτης της εταιρίας Markit που αποτυπώνει την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα τον Σεπτέμβριο -στο 44,8 από το 44,9 τον Αύγουστο- παραμένοντας σε πορεία ανάκαμψης μετά την «βουτιά» του Ιουλίου ύστερα από το βρετανικό δημοψήφισμα.

Οι εκτιμήσεις για το κόστος διαβίωσης για το επόμενο 12μηνο μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιανουάριο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει ότι τα νοικοκυριά θα νιώσουν σταδιακά τον αντίκτυπο από την εξασθένηση της αγοραστικής δύναμης στον απόηχο του δημοψηφίσματος καθώς η απότομη μείωση της αξίας της στερλίνας μετακυλίεται στις τιμές καταναλωτή.

Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και έλαβε μια σειρά άλλων μέτρων για να βοηθήσει την οικονομία να διαχειριστεί τις επιπτώσεις από την ψήφο υπέρ του Brexit. Σύμφωνα με την έρευνα, το 25% των νοικοκυριών αναμένει «κάποια στιγμή» μια ακόμα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, συγκριτικά με το 39% τον Αύγουστο.

Η διαδικτυακή έρευνα, σε δείγμα 1.500 ερωτηθέντων, διενεργήθηκε από την εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos MORI μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου.