Από τις τράπεζες θα μπορούν να προμηθεύονται από σήμερα τη φοροκάρτα όσοι φορολογούμενοι το επιθυμούν, αφού η χρήση της είναι προαιρετική.

Η φοροκάρτα, στην οποία θα αποτυπώνονται ηλεκτρονικά τα ποσά δαπανών από αγορές ή παροχή υπηρεσιών, θα μπορεί να χρησιμοποιείται υπό την προϋπόθεση ότι το κατάστημα με το οποίο συναλλάσονται διαθέτει το ειδικό μηχανημα POS (που χρησιμοποιείται και για τις πιστωτικές κάρτες).

Αν και φέτος δεν αλλάζει το καθεστώς των αποδείξεων, αφού οι αλλαγές προγραμματίζονται για τα εισοδήματα του 2012 που θα δηλωθούν το 2013, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέγουν περισσότερες αποδείξεις, δηλαδή το 25% του ατομικού εισοδήματος ή έως 15.000 ευρώ ο καθένας.

Στη φοροκάρτα δεν καταχωρείται κανένα απολύτως στοιχείο από τις συναλλαγές του κατόχου εκτός από το κατάστημα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή και το ποσό της απόδειξης.

Κάθε κάρτα διαθέτει ένα μοναδικό αριθμό. Ο κάτοχος την ενεργοποιεί συνδέοντας τον αριθμό της με τον ΑΦΜ του (χωρίς τη διαμεσολάβηση της Τράπεζας ή τρίτων), με τους εξής τρόπους:

– Αποστέλλοντας ένα sms, μέσω κινητού τηλεφώνου στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), στο 54053.

– Μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα http://link.minfin.gr/karta του υπουργείου Οικονομικών.