Μεγάλη πρόοδο βλέπουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σε όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τα προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο μετά την ολοκλήρωση των επαφών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών παραμένουν ανοιχτά τα ζητήματα του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της εθελούσιας αποκάλυψης κεφαλαίων, ζητήματα που οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν «τεχνικά» σημειώνοντας πως θα επιλυθούν τις επόμενες ημέρες.

Οι επόμενες κομβικές ημερομηνίες για την εκταμίευση της υποδόσης είναι πρώτα η 29η Σεπτεμβρίου και η συνεδρίαση του Euroworking Group και στη συνέχεια το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αγορά», η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να επιταχύνει τις κινήσεις της και θέλει την επόμενη εβδομάδα να καταθέσει εφαρμοστικό νόμο με όσα έχουν μέχρι στιγμής συμφωνηθεί, προσπαθώντας παράλληλα με τα τεχνικά κλιμάκια- που παραμένουν στην Αθήνα- να επιλύσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Τις επόμενες ημέρες και πριν τη συνεδρίαση του EWG θα έχουν «τακτοποιηθεί» τα προαπαιτούμενα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου για την εκταμίευση της υποδόσης, σημείωνα οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι «η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ μέσω κινήτρων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί και το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού, όπως τόνισαν.

Νωρίτερα σήμερα, κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει τελικά το σχέδιο για καθιέρωση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.