Τον λογαριασμό έως σήμερα των διαπραγματεύσεων για τα ορόσημα – ουρά της πρώτης αξιολόγησης κάνουν στις 10.00 το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Θα έχει προηγηθεί (9.00) η συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτών με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, για θέματα του υπουργείου του.

Τα κλιμάκια θα αναχωρήσουν την Παρασκευή από την Αθήνα και, σύμφωνα με πληροφορίες, κομβική ημερομηνία είναι η 29η Σεπτεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει το EuroWorking Group για να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι από τις διαπραγματεύσεις προκύπτουν τα εξής:

1. Δεν υπάρχει συμφωνία για το πρόσωπο στο υπερταμείο.

2. Οι θεσμοί δεν δέχονται το πάγωμα των παλαιών ασφαλιστικών οφειλών στον ΟΑΕΕ. η Απόσταση καταγράφηκε κατά την συζήτηση κυβέρνησης – Θεσμών στο θέμα του παγώματος παλαιότερων οφειλών.

Οι Θεσμοί εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί κάτι που αναμενόταν, στην πρόταση για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και εν συνεχεία σε νέα ρύθμιση.

Ζήτησαν εξειδίκευση της πρότασης και συγκεκριμένους αριθμούς προκειμένου να τα μελετήσουν και το ζήτημα θα επανέλθει έχοντας απαντήσεις στο αίτημα της κυβέρνησης.

Το μέχρι τώρα σχέδιο προβλέπει ασφαλιστική ενημερότητα σε οφειλέτες που θα σπεύσουν να πληρώσουν και θα είναι συνεπείς στις καταβολές των τρεχουσών εισφορών τους, με ταυτόχρονο «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Για να ενταχθεί ο οφειλέτης στο πρόγραμμα θα πρέπει να καταβάλει ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές για να μην βγει εκτός ρύθμισης.

3. Κοντά σε συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Την εκτίμηση ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι θεσμοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη διευθέτηση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων έκανε αρμόδια κυβερνητική πηγή μετά την ολοκλήρωση του σημερινού γύρου διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά θα αποστείλει προσχέδιο νόμου στο κουαρτέτο μέχρι το τέλος του μήνα προκειμένου να επιλυθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή υποστήριζε νωρίτερα ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Προβλέπεται να συγκροτηθεί σώμα αξιολογητών φερεγγυότητας, έργο των οποίων θα είναι να κρίνουν αν οι επιχειρήσεις μπορούν να χαρακτηριστούν βιώσιμες ή όχι.

Οι αξιολογητες θα παραδίδουν το πόρισμά τους σε επιτροπή που θα συγκροτείται από τους πιστωτές των επιχειρήσεων, ενώ στην επιτροπή αυτή θα υπάρχει εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου ή ακόμη και των ασφαλιστικών ταμείων σε περίπτωση οφειλών είτε προς την εφορία είτε προς τα Ταμεία.

Έργο της επιτροπής θα είναι να καταλήξει σε μια ρύθμιση, ενώ, σύμφωνα με τα όσα υποστήριζε κυβερνητικός παράγοντας, η όλη διαδικασία θα επικυρώνεται από δικαστή.

4. Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των δανειστών απέρριψαν και τις προτεινόμενες από το υπουργείο Οικονομικών ρυθμίσεις για την παροχή κινήτρων προς τους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων τους, απαιτώντας να επιβάλλονται πολύ υψηλά ποσοστά προσαυξήσεων.