Τέσσερα θέματα απασχόλησαν κυρίως την πρωινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα ζητήματα αφορούν:

  • Στην υλοποίηση των ορόσημων- ουρά της πρώτης αξιολόγησης-, τα οποία συνδέονται και με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ
  • Στην προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης
  • Στα νομοσχέδια που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και το «πλαστικό χρήμα»
  • Στον προγραμματισμό των διαπραγματεύσεων για τις επόμενες ημέρες

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες, τα κλιμάκια των εκπροσώπων των θεσμών, στα οποία σήμερα εντάχθηκε και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την προσεχή Παρασκευή.

Τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών, το ένα για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων και το άλλο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, πρόκειται να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή.

Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση, τα δύο νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να προχωρήσουν διαδικασίες στα δύο αυτά θέματα που εντάσσονται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων θα προβλέπει, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, τη φορολόγηση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν με βάση τον φορολογικό συντελεστή που ίσχυε κατά τον χρόνο παραγωγής τους.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα προβλέπει την επέκταση μέσω κινήτρων των πληρωμών με POS σε όλη την αγορά. Για το σκοπό αυτόν, στο υπουργείο Οικονομικών προτείνουν την δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού για κάθε επαγγελματία διαμέσου του οποίου θα γίνονται οι συναλλαγές με κάρτες αλλά και οι πληρωμές των τρεχουσών οφειλών του προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού έως τώρα οι εκπρόσωποι των θεσμών διατύπωναν αντιρρήσεις. Αρμόδιες πηγές του υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το ζήτημα αυτό, που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την αγορά.

Στη σημερινή συνάντηση σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών συζητήθηκαν ακόμη η πορεία υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, τα milestones για τη β’ αξιολόγηση καθώς και το πρόγραμμα των επόμενων συναντήσεων έως και την ερχόμενη Παρασκευή που προβλέπεται να διαρκέσει η φάση της επίσκεψης των επικεφαλής των Θεσμών.