Tη δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει γρήγορα έλαβε το Eurogroup και δόθηκε χρόνος έως τα τέλη Οκτωβρίου για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Μήνυμα στην Ελλάδα να προχωρήσει γρηγορότερα έστειλε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup. «Εξετάσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, σημείωσε». Υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα τα οποία εκκρεμούν για να ολοκληρωθεί πλήρως η πρώτη αξιολόγηση και να προχωρήσουν οι περαιτέρω εκταμιεύσεις.

Όπως είπε το γενικό αίσθημα ήταν πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει πολύ γρήγορα.

Κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει τον ρυθμό υλοποίησης των προαπαιτουμένων», προκειμένου να εκταμιευτεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και να ξεκινήσει η β’ αξιολόγηση.

«Εκκρεμεί μία σειρά ζητημάτων σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» σημείωσε και κατέστησε αναγκαίο το άμεσο «κλείσιμο» όλων των θεμάτων.

«Το καλοκαίρι έχει τελειώσει και τώρα, πρέπει να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος» σημείωσε και υπογράμμισε την ανάγκη «διατήρησης της εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής των προαπαιτούμενων δράσεων και ανέφερε ότι τα 2,8 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα έως τα τέλη Οκτωβρίου.

«Το ότι έχουν πραγματοποιηθεί μόνο τα 2 προαπαιτούμενα δεν σημαίνει ότι τα άλλα 13 δεν “τρέχουν”» ανέφερε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί.