Οι ΗΠΑ έφεραν στην πραγματικότητα το τέλος στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε., επειδή η Ουάσινγκτον δεν ήθελε να συμβιβαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. διαπραγματεύονται για τη σύναψη της διατλαντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου TTIP (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων) εδώ και τρία χρόνια και οι δύο πλευρές επεδίωκαν την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους φέτος. Εκπρόσωπος του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ Μάικλ Φρόμαν δήλωσε σήμερα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι οι συνομιλίες για την TTIP σημειώνουν πρόοδο.

«Πιστεύω ότι οι Αμερικανοί έφεραν στην πραγματικότητα το τέλος στην TTIP. Δεν βλέπω οποιαδήποτε επιθυμία να συμβιβαστούν με τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Γκάμπριελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας πρόσθεσε εξάλλου ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιτευχθεί μια συμφωνία για την TTIP πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο Γκάμπριελ σημείωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει μια επίσημη δήλωση ότι οι διαπραγματεύσεις τερματίστηκαν χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, μολονότι οι συνομιλίες έχουν ντε φάκτο αποτύχει.

«Δεν έχει νόημα να δώσουμε ένα τέλος στις συνομιλίες πάνω στα ζητήματα αυτού του είδους ούτε με την Τουρκία, ούτε με τη Ρωσία ούτε με την Αμερική», πρόσθεσε ο Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Ωστόσο, αν οι Αμερικανοί δεν μετακινηθούν προς τους Ευρωπαίους, τότε η Ευρώπη δεν μπορεί να συμφωνήσει να δώσει ένα φως για την TTIP. Κατόπιν τούτου, το σχέδιο τουλάχιστον όπως ήταν προγραμματισμένο για φέτος έχει αποτύχει», υπογράμμισε.