Ξάνθη και Ροδόπη ξεκινούν για πρώτη φορά από κοινή αφετηρία για την διεκδίκηση 16 εκατομμυρίων ευρώ της κοινοτικής πρωτοβουλίας Leader για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο, με ενδιάμεσο φορέα και οδηγό σε αυτήν την προσπάθεια την Αναπτυξιακή Εταιρία Ροδόπης.

«Πρόκειται για ένα καινοτόμο πείραμα που σχεδιάζεται ταυτόχρονα για δύο περιοχές», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ροδόπης και υπεύθυνος για τnν νέα φάση της προκήρυξης του Leader Ξάνθης και Ροδόπης, Στάθης Κεφαλίδης.

Η πρόταση για το νέο Leader θα περιλαμβάνει τους στόχους και την στρατηγική προσέγγισής τους και θα είναι συνυφασμένη με τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της Ξάνθης και της Ροδόπης.

Η τελική πρόταση που θα κατατεθεί στις 16 Σεπτεμβρίου, θα λαμβάνει υπόψη της τις προτεραιότητες του Περιφερειακού Προγράμματος της νέας περιόδου 2014-2020, την σχέση της με την «Έξυπνη Εξειδίκευση» που προωθείται ως κορυφαία επιλογή από την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην προοπτική να λειτουργεί συμπληρωματικά με το εθνικό πρόγραμμα και τους στόχους του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως τονίζει ο κ. Κεφαλίδης, ακρογωνιαίος λίθος του νέου Leader είναι η έκφραση γνώμης του τοπικού πληθυσμού και η διάθεση συμμετοχής του σε αυτή την διαδικασία με κατάθεση επιχειρηματικών ιδεών που θα συνδέονται με την ταυτότητα της περιοχής.

Κατά την υποβολή του φακέλου απαιτείται η ύπαρξη συγκεκριμένης πρότασης, μιας επιχειρηματικής ιδέας με τα στοιχεία του υποψηφίου επιχειρηματία. «Σε αυτή την φάση αναζητούμε την πρόθεση συνεργασίας των πολιτών οι οποίοι συντάσσουν τις ιδέες τους σε ένα τεχνικό δελτίο χωρίς καμία δέσμευση. Το υλικό που θα μαζέψουμε, θα αποτελέσει τον πίνακα του Leader. Εάν αυτό το υλικό είναι καλό, τότε και ο πίνακας θα αξιολογηθεί θετικά», επισημαίνει ο κ. Κεφαλίδης.

Χαρακτηριστικό της μορφής του νέου Leader, εξάλλου, είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε όλο το γεωγραφικό εύρος της περιοχής παρέμβασης, δηλαδή της Ξάνθης και της Ροδόπης. Είναι δύο περιοχές με παραλιακές ζώνες που έχουν τουρισμό αλλά και μεγάλες ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις με διαφορετικές ανάγκες και αναπτυξιακές προτεραιότητες.

Ο προϋπολογισμός για Ξάνθη και Ροδόπη φθάνει τα 16 εκατομμύρια και περιλαμβάνει και τα 4 εκατομμύρια του Leader αλιείας που εφαρμόζεται στην παραλιακή ζώνη και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από αυτή.

Το ποσοστό επιχορήγησης των επιχειρηματικών σχεδίων ανέρχεται στο 45% της συνολικής πρότασης αλλά σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να φθάσει μέχρι και 65%, που είναι κατά πέντε μονάδες αυξημένο από την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο που έφθανε στο 60%.

«Το Leader θέλει να εγγυηθεί ότι θα εντοπίσει τους μικρούς πρωταθλητές που θα γίνουν Ολυμπιονίκες της επιχειρηματικότητας, γι’ αυτό και ενισχύει και “start up” επιχειρήσεις και είναι ανοιχτό στην τοπική κοινωνία. Εγγυάται ότι θα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα είναι δίπλα στους νέους επιχειρηματίες και θα δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε να μην τους απασχολούν ούτε και να τους δεσμεύουν η γραφειοκρατία και η παραδοσιακή δυσκαμψία της ελληνικής διοίκησης», καταλήγει ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ροδόπης.