Το 40% στο καθαρό ποσό των συντάξεών φτάνει το «ψαλίδι» που έρχεται με το δεύτερο κύμα περικοπών των επικουρικών συντάξεων τον Σεπτέμβριο. Στην πληρωμή του μήνα αυτού θα φανεί το δεύτερο πακέτο επανυπολογισμού ανακαθορίζοντας 806.000 επικουρικές συντάξεις από έξι πρώην Ταμεία.

Σύμφωνα με το «Έθνος», ο Συντελεστής Επανυπολογισμού κυμαίνεται στο 0,5-0,6 για την πλειονότητα των συντάξεων, κάτι που σημαίνει πως το μεικτό καταβαλλόμενο ποσό των επικουρικών πέφτει κατά 40-50%. Όσοι εισπράττουν κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά διασώζονται από το μαχαίρι και μπαίνουν στον μηχανισμό της «προσωπικής διαφοράς».

Όσοι έχουν άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά χάνουν άμεσα τη διαφορά ανάμεσα στη νέα και την παλιά επικουρική και, σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, 150.000 συνταξιούχοι μπαίνουν στο φάσμα των περικοπών και χάνουν μέχρι και 40% από το καθαρό ποσό της σύνταξής τους. Το πακέτο του Σεπτεμβρίου έχει, εκτός από μεγάλες μειώσεις, και πολλές «προσωπικές διαφορές» με «κλειδί» το ύψος της κύριας σύνταξης.

Ανακαθορισμένες θα δουν τις συντάξεις τους οι δικαιούχοι έξι πρώην επικουρικών Ταμείων: ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΥΕΚ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΥΝΤΠ, ΚΑΠ/ΔΕΗ, ΤΑΠΤΠ.

Για να ολοκληρωθεί ο κύκλος αναπροσαρμογής 1,23 εκατ. επικουρικών συντάξεων θα χρειαστεί και τρίτο κύμα επανυπολογισμών, τον Οκτώβριο. Πρόκειται για 120.000 συνταξιούχους από εννέα πρώην ταμεία: ΤΕΑΑ, ΤΕΑΠΥΚ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΚΕΑΝ, ΤΕΑΕΧ-ΤΕΑΥΑΠ, ΤΕΑΠΕΤΕ.