Οργισμένος με ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν εμφανίζεται ο Γιάννης Βαρουφάκης, με αφορμή την παραδοχή λαθών στο ελληνικό πρόγραμμα στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ.

Ο πρώην υπ. Οικονομικών, με ανάρτησή του στο προσωπικό του blog, ζητά την παραίτηση εκπροσώπων των τριών αυτών Θεσμών, καθώς όπως σημειώνεται στον τίτλο του κειμένου «το ΔΝΤ ομολογεί ότι θυσίασε την Ελλάδα για χάρη του Eurogroup».

Ο κ. Βαρουφάκης τονίζει πως η έκθεση του ΔΝΤ «δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για την χυδαία οικονομική πολιτική και τη διπλωματία που ασκούν οι υπάλληλοι της Τρόικας».

Όπως εξηγεί, η έκθεση αυτή «φέρνει το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν σε δύσκολη θέση: Είτε θα αποκαταστήσετε έστω και ένα μικρό μέρος της νομιμότητας επικρίνοντας και απολύοντας αξιωματούχους που φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη ή δεν θα κάνετε τίποτα εντείνοντας τη δυσαρέσκεια των ευρωπαίων πολιτών απέναντι στην Ε.Ε. και θα συμβάλλετε στην ταχύτερη αποδόμηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Ο πρώην υπουργός τονίζει πως «χρειάζεται μια άμεση συγγνώμη προς τον ελληνικό λαό, όχι μόνο από το ΔΝΤ αλλά και από την ΕΚΤ και την Κομισιόν. Αλλά μια συγγνώμη δεν αρκεί. Χρειάζεται να συνοδευθεί και από μια άμεση παραίτηση εκπροσώπων των τριών θεσμών. Πρώτος στη λίστα είναι ο κ. Πολ Τόμσεν και ακολουθούν ο κ. Τόμας Βίζερ και ο κ. Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ».

«Θα συμβεί άραγε κάτι από όλα αυτά; Ή η έκθεση του ΔΝΤ θα ξεχαστεί σύντομα;» αναρωτιέται ο κ. Βαρουφάκης και δηλώνει πως εκτιμά ότι θα συμβεί το δεύτερο. «Σε αυτή την περίπτωση η ευκαιρία να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη προς την Ε.Ε από τους πολίτες της θα χαθεί όπως η άμμος που φεύγει από τα χέρια των ηγετών», καταλήγει ο πρώην υπουργός.