Περίπου το 7,51% των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Κίνας είναι εταιρείες «ζόμπι», σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η οποία συνιστά την αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά τη λειτουργία τους προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξάλειψή τους.

Οι «εταιρείες ζόμπι» είναι οικονομικά μη βιώσιμες επιχειρήσεις, κυρίως σε κλάδους με υπερπροσφορά, που διατηρούνται ζωντανές χάρη μόνο στη βοήθεια της κυβέρνησης και των τραπεζών.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Ρενμίν της Κίνας βρήκε ότι το 2000 περίπου 30% των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Κίνας ήταν «ζόμπι». Κατά την περίοδο 2005-2013, το ποσοστό τους μειώθηκε στο 7,51%.

Η έκθεση, που βασίζεται σε έρευνα μεταξύ περίπου 800.000 επιχειρήσεων, ανέφερε ότι οι εταιρείες «ζόμπι» εντοπίζονται κυρίως στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της δυτικής και βορειοανατολικής Κίνας. Οι κρατικές επιχειρήσεις και οι μεγάλες και μεσαίες εταιρείες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών «ζόμπι».

Η έκθεση ζητά από την κυβέρνηση να χαλαρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο και να είναι περισσότερο επιφυλακτική στην υλοποίηση των βιομηχανικών πολιτικών. Οι τράπεζες θα πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα από την επιρροή της κεντρικής διοίκησης όταν λαμβάνουν αποφάσεις για την παροχή δανεισμού.

Οι εταιρείες «ζόμπι» έχουν αποδειχθεί πρόβλημα για την Κίνα καθώς η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα σε βασικούς κλάδους, όπως αυτοί του χάλυβα και του άνθρακα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο εξορθολογισμός των εταιριών «ζόμπι» θα μπορούσε να δημιουργήσει φόβους για την απασχόληση βραχυπρόθεσμα, αλλά η εξάλειψή τους είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη υγιή οικονομική κατάσταση της Κίνας.