Με μερικά τηλεφωνήματα ο Β. Σόιμπλε καθόρισε την απόφαση της Κομισιόν να μην επιβάλει πρόστιμα σε Ισπανία και Πορτογαλία, παρά τα μεγάλα ελλείμματα που υπάρχουν στους προϋπολογισμούς των δύο χωρών.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αποκάλυψε πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρενέβη στις Βρυξέλλες για να αποτρέψει την επιβολή προστίμου στην Ισπανία και στην Πορτογαλία για υπερβολικά ελλείμματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, ο κ. Σόιμπλε δεν χρειάστηκε να κάνει και πολλά…

Σήκωσε το τηλέφωνο και μίλησε ορισμένους Ευρωπαίους επιτρόπους για να τους πείσει να μην επιβάλουν πρόστιμα σε Μαδρίτη και Λισσαβώνα, δήλωσαν στη γερμανική εφημερίδα υψηλόβαθμοι διπλωμάτες της Ε.Ε.

Προφανώς τον Σόιμπλε τον ενδιαφέρει να στηρίξει την παλαιά και νυν χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση της Μαδρίτης, αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας και προσθέτει πως αποτέλεσμα της παρέμβασης Σόιμπλε ήταν να ταχθούν τελικά την Τετάρτη μόνο τέσσερις επίτροποι υπέρ των κυρώσεων.

Βέβαια ο κ. Σόιμπλε δεν έχει σηκώσει το τηλέφωνο για να ζητήσει στήριξη της Ελλάδας, αλλά μάλλον το αντίθετο…

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Spiegel που εντοπίζει τη διαφορά στην αντιμετώπιση της Ισπανίας από την Ελλάδα. Μάλιστα χρησιμοποιεί τον τίτλο «Όποιος δεν δαγκώνει δεν πρέπει να γαβγίζει»….

Το Spiegel γράφει ότι: «Η απόφαση της Επιτροπής είναι λογική. Η οικονομική ανάπτυξη στις εν λόγω χώρες είναι αναιμική. Μια επιβολή προστίμων θα ήταν παράλογη σε αυτή την χρονική περίοδο λίγες εβδομάδες μετά το Brexit. Από δημοσιονομική άποψη ωστόσο η απόφαση είναι προβληματική. Διότι την κατανόηση με την οποία αντιμετωπίζονται σήμερα Ισπανία και Πορτογαλία θα την ζητήσουν αύριο και άλλες χώρες.

Επί χρόνια, ο Β. Σόιμπλε απέρριπτε το αίτημα για περισσότερη επιείκεια απέναντι στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η λιτότητα στραγγαλίζει την ανάπτυξη. Όμως η αντίσταση στην Ελλάδα προέρχονταν από μια αριστερή κυβέρνηση. Στην Ισπανία όμως ο Β. Σόιμπλε στηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και μήνες για την παραμονή του στην εξουσία».