Ένα βήμα μακρυά από τη διάσωση βρίσκεται η αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλου και η οποία δεν αποκλείεται να συνοδευτεί μέσα και από ένα ακόμη deal.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σκλαβενίτη και τραπεζών για τον Μαρινόπουλο και τους 13.000 εργαζόμενους βρίσκονται στο τελικό στάδιο ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στις διαβουλεύσεις παίρνει μέρος και η Fairfax του Καναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα.

Σύμφωνα με το Έθνος και την Ημερησία, η Fairfax, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα -έχει επενδύσει στη Eurobank, την Grivalia, την Praktiker Ελλάς – είναι σε επαφές με τον Σκλαβενίτη, προκειμένου είτε να αποκτήσει ποσοστό στην εταιρεία, είτε να συμμετάσχει στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί για τη διάσωση του Μαρινόπουλου.

Το ενδεχόμενο ύπαρξης δεύτερου επενδυτή άφησε ανοιχτό χθες και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους επισήμανε ότι είναι πιθανόν να εμπλακούν νέοι επενδυτές. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Μαρινόπουλου. Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες για θετική έκβαση στον κύκλο των διαπραγματεύσεων, που περιλαμβάνει φυσικά τις τράπεζες, την εταιρεία και πιθανόν νέους επενδυτές στην εταιρεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Η είσοδος δεύτερου επενδυτή ο οποίος αποδεδειγμένα διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα, φαίνεται πως είναι κομβικής σημασίας, καθώς εκτιμάται πως θα επιμερίσει το ρίσκο και παράλληλα θα πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες επιτυχία του εγχειρήματος.

Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι αναφέρει πως το σχέδιο προβλέπει «κούρεμα» των απαιτήσεων των προμηθευτών από 50% έως 60% στις απαιτήσεις των προμηθευτών (ανάλογα με την περίπτωση), οι οποίες υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 700 εκατ. ευρώ, αναδιάρθρωση δανείων ύψους 200 εκατ. ευρώ με συμφερότερους όρους αλλά και ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα εξοφληθούν σε 180 δόσεις.

Επιπλέον, ο νέος επενδυτής θα πριμοδοτηθεί με πρόσθετη χρηματοδότηση μεταξύ 300 και 350 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επαναφέρει το σύνολο των σημείων της πολύπαθης αλυσίδας σε κανονικά επίπεδα λειτουργίας και να βάλει τέλος στη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα ράφια των καταστημάτων της. Αυτό, ωστόσο δεν σημαίνει πως κάποια σημεία μπορεί να κλείσουν ή να μεταβιβασθούν στον ανταγωνισμό.

Ο Σκλαβενίτης βασικός πρωταγωνιστής στη διάσωση

Βασικός πρωταγωνιστής στην απόκτηση όλου του δικτύου του «Μαρινόπουλου» παραμένει ο «Σκλαβενίτης» παρόλο που βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ της επιχείρησης με τη Fairfax του Καναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα.

Οπως αναφέρουν πηγές, η οικογένεια Σκλαβενίτη επιθυμεί την απορρόφηση όλων των καταστημάτων, ωστόσο αναζητείται και επενδυτής ο οποίος θα μπορέσει να σηκώσει το χρηματοδοτικό ρίσκο.

Φέρεται λοιπόν ότι η Fairfax διαπραγματεύεται με τη «Σκλαβενίτης», ώστε είτε να μπει με ποσοστό στην ίδια την εταιρεία είτε να συμμετάσχει σε νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί για το deal με τη «Μαρινόπουλος».

Ο γόρδιος δεσμός του χρέους 1,3 δισ. ευρώ που έχει η αλυσίδα των 700 καταστημάτων αναμένεται να επιλυθεί ως εξής:

-Να γίνει «κούρεμα» των περίπου 750 εκατ. ευρώ που χρωστά η «Μαρινόπουλος» στους προμηθευτές της. Πληροφορίες θέλουν να φτάνει στο 60% για επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν πάνω από 10 χρόνια εμπορεύματα στο δίκτυο και έχουν προλάβει στη διάρκεια αυτή να πετύχουν επιστροφή κεφαλαίων και δύο και τέσσερις φορές και στο 50% για εταιρείες με μικρότερη χρονική διάρκεια συνεργασίας, π.χ. κάτω από τα τέσσερα χρόνια.

-Θα αναδιαρθρωθούν τα δάνεια ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο «κουρέματος».

-Τα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία είναι γύρω στα 150 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα διευθετηθούν με ρύθμιση 180 δόσεων.

Οι προβληματισμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν να κάνουν με το τεράστιο ύψος χρηματοδότησης που αναμένεται να λάβει η αλυσίδα «Σκλαβενίτης».

Πάντως με όποιον τρόπο κι αν καταλήξει θετικά η υπόθεση «Μαρινόπουλου», ο όμιλος «Σκλαβενίτη» θα είναι ο κύριος μέτοχος στη νέα εταιρεία. Η κυριαρχία του στην ελληνική αγορά θα αλλάξει άρδην τον χάρτη της.