Ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης μέσω παρακράτησης, αχρεωστήτων καταβληθέντων ποσών από συντάξεις, βοηθήματα καθώς και επιδόματα που χορηγούνται μαζί με τη σύνταξη καθορίζονται με τροπολογία του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το «λαθρεμπόριο καπνού».

Εν όψει της ενεργοποίησης μέτρων όπως είναι η περικοπή των μερισμάτων που διατίθενται στους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θεσπίζει ανώτατο και κατώτατο πλαφόν στο ποσό που θα μπορεί να παρακρατείται. Το ελάχιστο ποσό ορίζεται στα 50 ευρώ, ενώ για όσους έχουν σύνταξη έως και 1000 ευρώ τον μήνα, η περικοπή δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 100 ευρώ μηνιαίως.

Συγκεκριμένα:

Μειώνεται το ποσοστό του παρακρατούμενού από την ακαθάριστη μηνιαία καταβαλλόμενη σύνταξη ποσού, από ένα τέταρτο (1/4) που είναι σήμερα, σε:

Ένα δέκατο (1/10) για συντάξεις μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ, και ένα έκτογια το μέρος εκείνο της σύνταξης που τυχόν υπερβαίνει το ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ.

Ορίζεται ως ελάχιστο ύψος της μηνιαίας δόσης για τις ανωτέρω καταβολές, το ποσό των 50 ευρώ.

Προβλέπεται, σε περίπτωση παύσης της καταβολής σύνταξης για οποιοδήποτε λόγο, προ της ολοσχερούς εξόφλησης του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού, η είσπραξη του τυχόν υπολειπόμενου ποσού σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Αναλυτικά η τροπολογία:

«Τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα προς ενίσχυση της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών και Ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου για την Καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου, εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς την απόφαση 2009/917/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 30ης Νοεμβρίου 2009 για τη χρήση της πληροφορικής και τελωνειακούς σκοπούς και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία των άρθρων 15, 16 και 18 της Οδηγίας 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων και την κατάργηση της Οδηγίας 2001/37/ΕΚ».

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη διάταξη εξορθολογίζονται οι όροι για την είσπραξη μέσω παρακράτησης τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από συντάξεις, βοηθήματα και επιδόματα. Αναπροσαρμόζεται το ποσοστό του παρακρατούμενού κάθε φορά ποσού από τη μηνιαία καταβαλλόμενη σύνταξη με την εισαγωγή κλίμακας παρακράτησης με γνώμονα το ύψος των συνταξιοδοτικών αποδοχών. Καθίσταται με αυτό τον τρόπο πιο δίκαιο το καθεστώς είσπραξης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, ενώ ταυτόχρονα το όλο πλαίσιο διαμορφώνεται με ευνοϊκότερο τρόπο για τους συνταξιούχους, δικαιούχους επιδομάτων κλπ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Αρθρο …
Οι διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 20 του ν. 2084/1992 (Α 165), όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής:

«8. Αχρεωστήτως καταβαλλόμενες συντάξεις, βοηθήματα, καθώς και επιδόματα που χορηγούνται μαζί με τή σύνταξη, μέχρι ποσού δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ, παρακρατούνται με απόφαση της/του Προϊσταμένης/ου της αρμόδιας Δ/νσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τα ποσά των συντάξεων, που θα καταβληθούν κατά τους επόμενους μήνες σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι την ολοσχερή εξόφλησή τους.

Κάθε μία από τις ανωτέρω μηνιαίες δόσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα δέκατο (1/10) του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης για συντάξεις μέχρι το ποσό των χιλίων ευρώ (1.000 €) και το ένα έκτο (1/6) του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης για το μέρος εκείνο της σύνταξης που τυχόν υπερβαίνει το ποσό των χιλίων ευρώ (1.000 €). Σε κάθε περίπτωση το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των πενήντα (50) ευρώ. Το ανωτέρω ύψος του οφειλόμενου ποσού μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Σε περίπτωση παύσης της καταβολής της σύνταξης για οποιοδήποτε λόγο, προ της ολοσχερούς εξόφλησης του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού, το τυχόν υπόλοιπο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.»

ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ- ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Τροποποιείται η παράγραφος 8 του άρθρου 20 του ν. 2084/1992 (Α 165) (ΦΕΚ -165 Α’/7.10.1992) «Αναμόρφωση της Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις»

« 8. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 5 του ν. 4448/1964 (ΦΕΚ 253 Α’), αχρεωστήτως καταβαλλόμενες συντάξεις, βοηθήματα, καθώς και επιδόματα που καταβάλλονται μαζί με τη σύνταξη ή το βοήθημα, μέχρι ποσού τριακοσίων χιλιάδων (300.000) δραχμών, παρακρατούνται με απόφαση του διευθυντή της αρμόδιας διεύθυνσης συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τις συντάξεις των επόμενων μηνών σε έξι (6) μηνιαίες δόσεις,, καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τέταρτο (1/4) του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης. Στην περίπτωση που ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων δεν επαρκεί για την εξόφληση του ανωτέρω ποσού, ο χρόνος επιμηκύνεται ανάλογα.

Το ποσό αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών,. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»