Με τους θεσμούς να δίνουν χθες το πράσινο φως για τη χαλάρωση των capital controls, η αγορά στρέφει το βλέμμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα δώσει την τελική έγκριση.

Είναι πιθανό, το οριστικό «ναι» να δοθεί και εντός της εβδομάδος, στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη, συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Πρόκειται για μια σειρά νέων προτεινόμενων μέτρων χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, που ζήτησε η χώρα, μέσω της Τραπέζης Ελλάδος, κατόπιν συνεννόησης και με τις τράπεζες.

Νωρίτερα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έστειλε το σχετικό αίτημα στην ΕΚΤ και η οποία θα εγκρίνει και τυπικά την χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών την ερχόμενη Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του υπουργού Οικονομικών που θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι εφικτή η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου αναλήψεων σε 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο, για όσους δεν κάνουν χρήση της εβδομαδιαίας ανάληψης μετρητών ύψους 420 ευρώ (κάτι που μέχρι σήμερα απαγορευόταν).

Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί η χρήση πιστωτικών καρτών στο εξωτερικό, με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, ώστε να διευκολυνθούν οι συναλλαγές με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

Ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι σύντομα το συναλλασσόμενο κοινό θα μπορεί να πραγματοποιεί ακόμη περισσότερες συναλλαγές από ότι επιτρεπόταν εδώ και ένα χρόνο.

Σύμφωνα με το κείμενο των προτάσεων, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προτείνει τα εξής μέτρα:

  • Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).
  • Πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων (σήμερα επιτρέπεται σε ποσοστό 50%).
  • Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.
  • Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες (στην περίπτωση που κάποιος δεν προχωρήσει στην ανάληψη των 420 ευρώ που δικαιούται εβδομαδιαίως και τα οποία δεν θα χάνει, αλλά θα μπορεί να τα πάρει την επόμενη εβδομάδα μαζί με τα υπόλοιπα).
  • Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα).
  • Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, ώστε να διευκολυνθούν οι συναλλαγές με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.
  • Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.