Επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων λόγω της αβεβαιότητας του Brexit -που δημιουργεί σε όλη την ΕΕ ζητάει η Κομισιόν στην Αθήνα. Πλέον η Ελλάδα δεν βρίσκεται ως θέμα πρώτης γραμμής στο επίκεντρο, καθώς κυριαρχεί το Brexit και οι Ευρωπαίοι καλούν την Αθήνα να τρέξουν την εφαρμογή του μνημονίου καθώς δεν υπάρχει… υπομονή.

«Δεν υπάρχει λόγος τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί να υλοποιηθούν μέχρι και τον Σεπτέμβριο, να μην προχωρήσουν μέσα στον Ιούλιο ή τον Αύγουστο», έλεγε κοινοτική πηγή που παρακολουθεί στενά το ελληνικό πρόγραμμα.

«Μετά το Brexit υπάρχουν πιο πολλοί λόγοι να εφαρμόσει πιο γρήγορα η Ελλάδα το πρόγραμμα», ανέφερε ή ίδια πηγή για να προσθέσει με νόημα ότι η υπομονή θα είναι μικρότερη, ενώ ακόμη και αν υπάρχουν συνέπειες λόγω της Βρετανικής αποχώρησης οι θεσμοί δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουν για προσαρμογές, αν το πρόγραμμα δεν είναι σε τροχιά εφαρμογής.

Aν και η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας στην ΕΕ θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή αρκετών μακριά από τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, οι θεσμοί δεν προτίθενται σε αυτή τη φάση να εμφανιστούν ηπιότεροι στην εφαρμογή του Μνημονίου ενόψει και της προσεχούς αξιολόγησης το φθινόπωρο. Πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να συζητηθούν σε περίπτωση που μεταβληθούν καταλυτικά οι οικονομικές συνθήκες.

τη δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνονται περισσότερες από 40 δράσεις. Η έμφαση δεν θα είναι σε μέτρα δημοσιονομικά ή χρηματοπιστωτικά μέτρα, αλλά θα αφορά κυρίως σε εφαρμογή μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί αλλά και στην εξειδίκευση ορισμένων άλλων (όπως πχ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια).

Είναι σαφές το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει κάποια χαλάρωση, αφού τα μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί και έχουν τεθεί και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

 

Στο κρίσιμο θέμα των αλλαγών που έρχονται στην αγορά εργασίας οι Ευρωπαίοι λένε ότι δεν έχει βάση η φημολογία που αναπτύσσεται τον τελευταίο καιρό σχετικά με την περικοπή ή την συγχώνευση του 13ου και του 14ου μισθού.