Τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των δικαιούχων προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η τροπολογία προβλέπει ότι δικαιούχοι που οι οφειλές τους έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μπορούν να τις εξοφλήσουν εφάπαξ με έκπτωση 80% επί των επιβαρύνσεων και σε 6-12 δόσεις με ποσοστό έκπτωσης 50% και με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ. Για δικαιούχους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής της πληρωμής των δόσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για την ένταξη στη ρύθμιση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Όσοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους επιβραβεύονται με τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης πριν από τη λήξη του συμβατικού χρόνου, με έκπτωση η οποία αυξάνεται προοδευτικά για κάθε έτος που εξοφλούν. Αναλυτικότερα, η έκπτωση επί της ετήσιας δόσης είναι 3% για το πρώτο έτος εξόφλησης, 6% για το δεύτερο έτος, 9% για το τρίτο και ούτω καθεξής.

Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή και άληκτο κεφάλαιο, έχουν τη δυνατότητα, αφού υπαχθούν στη ρύθμιση, να αποπλήρωσαν και το άληκτο κεφάλαιο.

Εισάγεται, τέλος, ειδική ρύθμιση με την οποία προβλέπεται η αναστολή καταβολής των δόσεων (για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει στις 31/12/2012), η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής καθώς και η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους μακροχρόνια άνεργους δικαιούχους του ΟΕΚ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΕΚ ανέρχονται σήμερα στα 134 εκατ., ενώ η πρόωρη εξόφληση μπορεί να αποφέρει έως 1,3 δισ. ευρώ.