Από την 1η Ιανουαρίου 2017, θα αυξηθεί ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 15%, διευκρινίζεται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Έτσι, όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, τα μερίσματα που διανέμονται μέσα στο τρέχον έτος 2016, εξακολουθούν να υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10%, ενώ τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το επόμενο φορολογικό έτος, μέσα στο έτος 2017, υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 15%. Όπως σημειώνεται, σε περίπτωση που, μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4389/2016, έχει παρακρατηθεί φόρος με συντελεστή 15%, η επιπλέον διαφορά φόρου 5% δεν οφείλεται, ενώ ο τυχόν αποδοθείς επιπλέον φόρος επιστρέφεται ως αχρεωστήτως καταβληθείς.

Σε περίπτωση που διανέμονται προμερίσματα από ΑΕ ή πραγματοποιούνται προσωρινές απολήψεις έναντι κερδών Ε.Π.Ε. μέσα στο φορολογικό έτος 2016, η απόφαση διανομής των οποίων τελεί υπό την έγκριση της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ή εταίρων, αντίστοιχα, που θα πραγματοποιηθεί εντός του φορολογικού έτους 2017, παρακρατείται φόρος με τον αυξημένο συντελεστή (15%).

Στην εγκύκλιο της ΓΓΔΕ διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται για τις προσωρινές απολήψεις κερδών προσωπικών εταιρειών, κοινωνιών αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικών κερδοσκοπικών εταιρειών, συμμετοχικών ή αφανών εταιρειών, καθώς και κοινοπραξιών, που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, καθόσον χρόνος κτήσης του εισοδήματος αυτού θεωρείται ο χρόνος που λαμβάνει χώρα η απόληψη (πίστωση ή καταβολή) και, επομένως, για τα εν λόγω κέρδη παρακρατείται φόρος με το συντελεστή που ισχύει κατά το χρόνο της απόληψης (ήτοι, για απολήψεις κερδών εντός του φορολογικού έτους 2016 παρακρατείται φόρος με συντελεστή 10%).