Σε τροχιά σύγκλισης για τις τελευταίες διορθώσεις στα ψηφισμένα μέτρα του πολυνομοσχεδίου βρίσκεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου είχαν το βράδυ της Τρίτης εκ νέου τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των πιστωτών στον απόηχο της προηγούμενης επεισοδιακής της Κυριακής, προκειμένου να επέλθει η συμφωνία για τα εκκρεμή ζητήματα, όπως αυτά βεβαιώθηκαν από την πλευρά του Eurogroup.

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος υπογράμμιζε στο newsbeast.gr, πως «μέχρι το βράδυ της Τετάρτης θα έχουν κλείσει όλα», με τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις να έρχονται όπως όλα δείχνουν την Πέμπτη στη Βουλή, προκειμένου να ξεκινήσει κανονικά και δίχως καθυστερήσεις η διαδικασία εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Παράλληλα, ένας ακόμα λόγος που στο Μαξίμου θέλουν να έχουν κλείσει όλα μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είναι διότι την Πέμπτη συνεδριάζει στην Βιέννη το ΔΣ της ΕΚΤ για την επαναφορά του waiver.

Το μεγαλύτερο αγκάθι πλέον στις διαπραγματεύσεις είναι η διαχείρηση των κόκκινων δανείων με εγγυήσεις του Δημοσίου. Πληροφορίες αναφέρουν πως επί τάπητος βρίσκεται το ενδεχόμενο αναβολής των αποφάσεων για το θέμα μέχρι το Σεπτέμβρη. Πάντως, σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο, στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο διαχωρισμού των κόκκινων δανείων ανάλογα με το ύψος του ποσού και το κατά πόσο αφορούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με τους θεσμούς να εξετάζουν την πώληση των δανείων από ένα ποσό και πάνω στα distress funds. Για το θέμα ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης σε δηλώσεις του την Τρίτη τόνισε πως η λύση δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο θέμα του ΕΚΑΣ φαίνεται πως οι δύο πλευρές έχουν έρθει σε συμφωνία, με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για το βοήθημα να τίθενται σε ισχύ από 1ης Ιουνίου 2016 και όχι αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου, προκειμένου να μην εμφανιστεί ανακόλουθη η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις εξαγγελίες του στη Βουλή.

Στο μικροσκόπιο των διαπραγματεύσεων για τις εκκρεμότητες της συμφωνίας βρίσκονται επίσης τα ειδικά μισθολόγια και η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.