Στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης της Κυβέρνησης της Βουλγαρίας να συμμετάσχει στο έργο του πλωτού τερματικού σταθμού LNG Βορείου Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη, την οποία ανακοίνωσε πρόσφατα η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρικής Δημοκρατίας κ. T. Petkova, υπογράφηκε μεταξύ της Βουλγαρικής εταιρείας «Bulgarian Energy Holding (BEH)», η οποία ανήκει στο Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας, και της GASTRADE, φορέα του έργου, η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας, η οποία θα μελετήσει και θα προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρικής Κυβέρνησης τον βέλτιστο τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί  η απόφαση συμμετοχής της Βουλγαρίας στο έργο.

Ταυτόχρονα, στο κείμενο της δημιουργίας της κοινής ομάδας εργασίας το οποίο υπογράφηκε, καθορίζονται η σύσταση, το αντικείμενο και οι αρμοδιότητες της ομάδας εργασίας (Terms of Reference) καθώς και το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των προτάσεών της προς τη Βουλγαρική Κυβέρνηση.

2

Ο Τερματικός σταθμός LNG Βορείου Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας δίνοντάς της τη δυνατότητα να διαφοροποιήσει τις πηγές και τις οδούς προμήθειας φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα η Βουλγαρία αποτελεί τον σημαντικότερο κρίκο στην εφοδιαστική αλυσίδα του έργου αφού μέσω του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας, το οποίο διαχειρίζεται η Bulgatransgaz, καθίσταται δυνατή η πρόσβαση και η μεταφορά του αερίου από την Αλεξανδρούπολη προς τις αγορές της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης όπως η Σερβία, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία αλλά και η Ουκρανία.