Ανοιχτά παρέμειναν βασικά πεδία της διαπραγμάτευσης παρά την τρίωρη, και πλέον, τηλεδιάσκεψη της Κυριακής των κ.κ. Τσακαλώτου, Σταθάκη και Κατρούγκαλου με τους θεσμούς, κατά την οποία δεν έλειψαν και οι εντάσεις, όπως παραδέχθηκαν κυβερνητικές πηγές.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, με την ελληνική πλευρά να υποβάλλει και αντιπροτάσεις με την προσδοκία η συμφωνία να έχει επιτευχθεί έως την προσεχή Τετάρτη.

Οι θεσμοί δεν φαίνεται να πείθονται από το σχεδιασμό και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει τρύπα στον Προϋπολογισμό από τη μη αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ.

Η κυβέρνηση προτείνει το δημοσιονομικό κόστος της μη αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ να καλυφτεί από το Ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης που θα συσταθεί προσεχώς.

Στον αέρα βρίσκεται και το ζήτημα των δανείων που έχουν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. ΕΚΤ και ΔΝΤ επιμένουν ότι δεν πρέπει να εξαιρούνται από την πώληση σε funds . Στην τηλεδιάσκεψη, πάντως, έκλεισαν έξι τεχνικά από τα συνολικά επτά  θέματα που υπήρχαν στο ζήτημα των δανείων ενώ η ελληνική πλευρά αναμένεται «να καταθέσει νέα συμβιβαστική πρόταση προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στον προϋπολογισμό».

Επιδίωξη πάντως της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσουν ακόμη και σήμερα οι περισσότερες εκκρεμότητες, με δεδομένο ότι την Πέμπτη 2 Ιουνίου συνεδριάζει και το δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε η εκταμίευση της δόσης να πραγματοποιηθεί μέσα στο δεύτερο 15νθημερο του Ιουνίου.