«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η απόφαση του Eurogroup κλείνει ένα κρίσιμο κύκλο στην πορεία ανάπτυξης της χώρας. Θα ακολουθήσουν και άλλες αξιολογήσεις στην πορεία, αλλά είναι σίγουρο ότι η πρώτη ήταν η πιο δύσκολη και η πιο σημαντική της τελευταίας 5ετίας.

Πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016, 2017 και δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα. Μαζί με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων, η οικονομία μας θα εισπράξει πάνω από 10 δισ. ευρώ. Θα λάβουμε ως κράτος ένα ποσό ίσο με το 2% του ΑΕΠ της χώρας», τόνισε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης.

«Η προοπτική που ανοίγεται για την οικονομία είναι θετική και το βάρος της κυβέρνησης θα πέσει σε αυτήν την προοπτική, μετά τη συμφωνία που είχαμε. Από το 2009-2013 οι χρηματοδοτικές ανάγκες ήταν πάνω από το 25% του ΑΕΠ. Η δέσμευση του Eurogroup αναφέρει ότι θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να μείνει το ποσοστό κάτω από το 15%. Απομακρύνεται η αβεβαιότητα και το ρίσκο υψηλών επιτοκίων. Υπάρχει πλέον και η δέσμευση Eurogroup και ΔΝΤ για αναδιάρθρωση του χρέους», ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης.

Ο κ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε και στις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τους Θεσμούς τονίζοντας πως «το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε είναι τεράστιο, οι εκκρεμότητες αφορούν νομοτεχνικές βελτιώσεις. Υπάρχουν κυρίως τρία θέματα: το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά τα κόκκινα δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου που προέκυψε επειδή το θέμα δεν είχε συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο με τους Θεσμούς. Αυτήν την ώρα υπάρχει τηλεδιάσκεψη από πλευρά κυβέρνησης και ΤτΕ με τους Θεσμούς για αυτό το θέμα, και τρίτη εκκρεμότητα είναι το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων».