Την πάγια θέση των ΗΠΑ ότι θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα επανέλαβε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενόψει της συνόδου των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) που πρόκειται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο Τζακ Λιου χαρακτήρισε υπερβολικά υψηλές τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για δημοσιονομικές περικοπές, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να υπάρξει κάποια παραχώρηση σε αυτές τις συζητήσεις».

Ο Λιου είπε ότι στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G7, που θα διεξαχθεί το διήμερο 20-21 Μαΐου στη Σεντάι της Ιαπωνίας, θα τονίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μια «δραματική κρίση» αναφορικά με τους όρους εφαρμογής του προγράμματος της Ελλάδας, καθώς πλησιάζουν οι ημερομηνίες αποπληρωμής μέρους του χρέους, τον Ιούλιο.

«Ιδίως καθώς πλησιάζουμε στο δημοψήφισμα για το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ήταν μια ιδιαίτερα ατυχής στιγμή να έχουμε άλλον έναν γύρο παρακινδυνευμένων διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα», κατέληξε.