Την πεποίθηση ότι η ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου ενισχύει την ήδη έντονη αντιαναπτυξιακή πολιτική των τελευταίων ετών εκφράζει -με σημερινή ανακοίνωση- η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και προσθέτει ότι εδώ και πολύ καιρό εκφράζει δημόσια την έντονη αντίθεσή της απέναντι στη συνεχή αύξηση φόρων και εισφορών.

Όπως επισημαίνει, τέτοιες αυξήσεις «αδιαμφισβήτητα αποτελούν τεράστιο αντικίνητρο προς οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση εγχώριου ή ξένου επενδυτή και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ακόμα και των λίγων υγιών επιχειρήσεων που έχουν παραμείνει στη χώρα».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η διοίκηση του ΣΕΒΕ στην απαράδεκτη -όπως υποστηρίζει- άρση από το υπουργείο Οικονομικών της δυνατότητας χρήσης του Ειδικού Διπλοτύπου Απαλλαγής από τον ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή εξαγόμενων προϊόντων. Ο ΣΕΒΕ έχει ήδη ζητήσει με παρέμβασή του την αποκατάσταση της προηγούμενης κατάστασης, που διευκολύνει τη ρευστότητα κυρίως των παραγωγικών εξαγωγικών επιχειρήσεων με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.

Σε ό,τι αφορά τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις μεταφορές των προς εξαγωγή εμπορευμάτων, η διοίκηση του ΣΕΒΕ αναφέρει ενδεικτικά το παράδειγμα της Ειδομένης, υποστηρίζοντας ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω ολιγωρία στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος όπως και παρόμοιων που έχουν ήδη εμφανιστεί και μπορεί να εμφανιστούν και πάλι στο μέλλον θα είναι καταστροφική». Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, αν τα προβλήματα συνεχιστούν, ενδέχεται να προκαλέσουν οριστικά ανεπανόρθωτη ζημία σε όλους τους εμπλεκόμενους.