Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης κλονίζουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη στην οικονομία επιτείνοντας το ήδη ασφυκτικό περιβάλλον. Το γεγονός αντικατοπτρίζεται και στην πορεία των καταθέσεων, η οποία συνεχίζει να είναι πτωτική.

Οι καταθέσεις το 2016 μειώθηκαν κατά 1,14 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, κατά 544 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο, κατά 214 εκατ. ευρώ το Μάρτιο ενώ τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η εικόνα επιδεινώθηκε περαιτέρω.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η «Καθημερινή», η διάψευση των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα και ο φόβος για νέο διαπραγματευτικό θρίλερ και πολιτική αβεβαιότητα είχαν ως αποτέλεσμα να επιστρέψει η φημολογία για την τύχη των τραπεζών και των καταθέσεων.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η ψυχολογία της αγοράς βρίσκεται σε πολύ χαμηλό σημείο και η οικονομική δραστηριότητα, πέραν των καταναλωτικών δαπανών του Πάσχα, έχει παγώσει.

Μάλιστα πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν τις τελευταίες μέρες να «σηκώσουν» από τα ΑΤΜ το «βδομαδιάτικο» των 420 ευρώ για καλό και για κακό…

Οι ίδιοι προειδοποιούν ότι κάθε συζήτηση για μη συμφωνία είναι εκτός πραγματικότητας κρούοντας καμπανάκι κινδύνου.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ενεργοποιήσει μια ιδιαίτερα θετική αλληλουχία για τράπεζες – οικονομία:

1. Απομακρύνοντας την αβεβαιότητα που επιδρά διαλυτικά στην οικονομία

2. Βελτιώνοντας δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης

3. Θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες (waiver)

4. Θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, και

5. Θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την σταδιακή απόσυρση των capital controls.