Συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του Απριλίου η επιδείνωση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Markit.

Ο όγκος των εισερχόμενων νέων παραγγελιών υποχώρησε για άλλον έναν μήνα, ενώ μειώθηκαν τα επίπεδα αδιεκπεραίωτων εργασιών. Ωστόσο, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν εμφανής στον τομέα και οι όγκοι παραγωγής σταθεροποιήθηκαν μετά από τρεις μήνες συνεχούς συρρίκνωσης.

Οι λειτουργικές συνθήκες στον τομέα παραγωγής αγαθών της Ελλάδας προσέγγισαν περισσότερο τα επίπεδα σταθεροποίησης, όπως υπογραμμίστηκε από τον εποχικά προσαρμοσμένο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) –έναν σύνθετο δείκτη ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– ο οποίος αυξήθηκε στις 49,7 μονάδες τον Απρίλιο από τις 49 μονάδες του προηγούμενου μήνα. Παρότι η τελευταία τιμή ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα 3 μηνών, υποδεικνύει, ωστόσο, επιδείνωση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα επίπεδα παραγωγής στις εταιρείες παραγωγής αγαθών στην Ελλάδα σταθεροποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Απριλίου, κλείνοντας μία περίοδο τριών μηνών συνεχούς συρρίκνωσης. Ενώ ορισμένες εταιρείες συνέδεσαν την αύξηση της παραγωγής με τις αυξημένες παραγγελίες εξαγωγών, οι εταιρείες οι οποίες κατέγραψαν περιορισμένη δραστηριότητα απέδωσαν τη μείωση στην επιδείνωση των συνθηκών στον κατασκευαστικό τομέα.

Τα στοιχεία της έρευνας του Απριλίου υπέδειξαν περαιτέρω υποχώρηση των επιπέδων εισερχόμενων νέων παραγγελιών που έλαβαν τα ελληνικά εργοστάσια. Επιπλέον, η μείωση επιμήκυνε την τρέχουσα περίοδο συνεχούς υποχώρησης σε 20 μήνες. Εν τω μεταξύ, οι όγκοι των νέων παραγγελιών εξαγωγών παρέμειναν, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητοι, κλείνοντας μία περίοδο 17 μηνών συνεχούς μείωσης.

Έχοντας να αντιμετωπίσουν λιγότερες νέες παραγγελίες, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών εξακολούθησαν να μειώνουν τους όγκους αδιεκπεραίωτων εργασιών κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης ήταν σημαντικός και επιταχύνθηκε στον δριμύτερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα έξι μηνών.

Οι Έλληνες κατασκευαστές ανέφεραν αύξηση των θέσεων εργασίας για δεύτερο συνεχή μήνα τον Απρίλιο. Κατόπιν τούτου, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν χαμηλός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Απριλίου, οι παραγωγοί αγαθών στην Ελλάδα αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2014. Η αύξηση αυτή ήταν αποτέλεσμα του σχετικά χαμηλού κόστους των εισροών και ιδιαίτερα των πρώτων υλών. Παρά τις αυξημένες αγορές, οι εταιρείες κατέγραψαν περαιτέρω υποχώρηση του όγκου των αποθεμάτων προμηθειών.

Τα επίπεδα ετοίμων προϊόντων στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας μειώθηκαν και πάλι τον Απρίλιο, συνεχίζοντας την τάση που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2008. Ωστόσο, η πρόσφατη μείωση ήταν η ασθενέστερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα 28 μηνών.