Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές, με τις επόμενες μέρες να είναι εξαιρετικά καθοριστικές προκειμένου να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Η εξέλιξη του… θρίλερ θα κριθεί από τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται ενόψει μετά την ολιγοήμερη διακοπή για το Πάσχα, ενώ σημαντικό παράγοντα στις συνομιλίες θα παίξουν και οι εκτιμήσεις της Eurostat για τα έτη 2016 και 2017 που θα δημοσιοποιηθούν την Τρίτη του Πάσχα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το «Έθνος της Κυριακής», πιθανότατα την Τετάρτη ο επικεφαλής του Eurogroup να καλέσει σε συνάντηση τους υπουργούς Οικονομικών Ελλάδας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν, παρουσία των επικεφαλής των τριών θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) Μάριο Ντράγκι, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για το Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Οι συνομιλίες των επόμενων ημερών θα επικεντρωθούν στον προληπτικό μηχανισμό και τα μέτρα για το χρέος και πιο συγκεκριμένα στις αποκλίσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών, αλλά και στις διαφορετικές προσεγγίσεις του κουαρτέτου.

Και ενώ το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να πάρει πράσινο φως σε μία εβδομάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ». «Στο Ecofin του Άμστερνταμ επιτελέσαμε σημαντική πρόοδο. Υπάρχει μια συμφωνία αρχής σε σχέση με την πρώτη δέσμη που ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ. Λείπει η συμφωνία για το δεύτερο κεφάλαιο, τα αυτόματα μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2018. Οι προβλέψεις αποκλίνουν, το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό είναι δύσκολο», συμπλήρωσε.

Το θέμα του χρέους αποτελεί επίσης ένα από τα βασικά ζητήματα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να μπει στο τραπέζι και να τεθεί μέσα πλαίσιο της συμφωνίας.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπάιτχαρτ, σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές, το κουαρτέτο των δανειστών και τα κράτη-μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου μέτρων που θα πληροί το γράμμα και το πνεύμα της δήλωσης της Συνόδου της Ευρωζώνης του περασμένου Ιουλίου».