Πέντε ρήτρες που οδηγούν σε μειώσεις τις καταβαλλόμενες αλλά και τις μελλοντικές συντάξεις «κρύβει» το ασφαλιστικό. Με πέντε διαφορετικούς τρόπους θα μειώνονται αυτόματα κύριες και επικουρικές, αλλά και τα μερίσματα του Δημοσίου καθώς και το εφάπαξ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News».

Οι μειώσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή με την ψήφιση του νομοσχεδίου ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ σωρευτικά έως το τέλος του 2019, κυρίως από την αύξηση εισφορών και την περικοπή συντάξεων. Ωστόσο άγνωστο παραμένει ποιοι από τους πόρους του ασφαλιστικού θα κοπούν σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πιάσει τον στόχο της εξοικονόμησης του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

Οι πέντε ρήτρες είναι οι παρακάτω:

– Η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 16% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2060. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνονται αυτόματα μειώσεις στις κύριες καταβαλλόμενες συντάξεις.

-Πιθανές αυξήσεις στο μέλλον θα γίνονται με βάση το 50% του ΑΕΠ και το 50% του δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση ωστόσο που δεν υπάρξει αύξηση, οι συντάξεις θα κόβονται.

-Το ύψος των συντάξεων θα παραμείνει παγωμένο έως το 2021 και όχι έως το τέλος του 2017 που προβλεπόταν αρχικά.

-Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, που θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ, δεν θα δίνεται από το κράτος καμία οικονομική ενίσχυση. Το ταμείο προχωρά αυτόματα σε περικοπές παροχών.

-Κρατική ενίσχυση δεν θα λαμβάνει ούτε το Ταμείο Πρόνοιας των Πολιτικών Υπαλλήλων όπως και τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού.