Το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν είναι εξασφαλισμένο, παρά το γεγονός ότι πριν περίπου ένα μήνα οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν το νέο πακέτο βοήθειας ύψους 109 δισ. ευρώ.

Τουλάχιστον, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει τίποτα, τονίζει στο περιοδικό Time ο γνωστός αρθρογράφος Michael Schuman.

Η κρίση χρέους της ευρωζώνης έχει ενταθεί μετά τη συμφωνία κάνοντας στροφή προς μεγαλύτερα κράτη όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Και τώρα, η διαμάχη εντός της ευρωζώνης απειλεί να εκτροχιάσει τη συμφωνία, κάτι που θα σημάνει την επιδείνωση της χρηματοοικονομικής αναστάτωσης στην Ευρώπη και που θα οδηγήσει στη διάλυση της, υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι διχογνωμίες για το δεύτερο πακέτο διάσωσης υπογραμμίζουν απλά πόσο δύσκολο είναι για την ευρωζώνη να λύσει την κρίση χρέους και να θωρακίσει την νομισματική ένωση.

«Η δομή της ζώνης του ευρώ επιτρέπει σε τόσα πολλά μέλη με τόσα πολλά συγκρουόμενα συμφέροντα να έχουν τόση μεγάλη επιρροή στις πολιτικές που θα καθορίσουν το μέλλον και τη σταθερότητα του συνόλου της ευρωζώνης», αναφέρει ο Michel Schuman.

Και αν οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν βρουν κάποιες περισσότερο αποτελεσματικές μεθόδους για την λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων, είναι δύσκολο να οραματιστούμε την ομαλή απόδραση της ΟΝΕ από αυτό το αδιέξοδο, καταλήγει.