Νέα πρόταση σε μια ακόμη προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της προληπτικής επιβολής πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ κατέθεσε η κυβέρνηση στους Θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση προβλέπει να λαμβάνονται μέτρα σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και συγκεκριμένα την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, όταν δηλαδή η Eurostat θα ανακοινώνει τα οριστικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού της προηγούμενης χρονιάς.

Σε περίπτωση απόκλισης ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσει μέτρα ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος (1,75% ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018).

Η διάταξη θα προβλέπει επίσης αυστηρές κυρώσεις ακόμη και για τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθετική ρύθμιση

Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα αποφύγει να αναφέρει τώρα συγκεκριμένα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Επίσης η κυβέρνηση με αυτή την πρόταση θέλει να αποφύγει να δεσμευτεί ότι τα μέτρα θα προέρχονται αποκλειστικά από το σκέλος των δαπανών, αλλά η διάταξη θα εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών να προτείνει ισοδύναμα μέτρα και από το σκέλος των εσόδων, δηλαδή με επιβολή νέων φόρων.