Φθίνουσα πορεία καταγράφει την τελευταία τριετία το μέγεθος της εγχώριας φαινομενικής κατανάλωσης χαλυβδοσωλήνων, ακολουθώντας τις πτωτικές τάσεις του κλάδου των κατασκευών και της οικοδομικής δραστηριότητας εν γένει, η οποία το 2010/09 μειώθηκε κατά 23,5%.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης της Icap Group, οι χαλυβδοσωλήνες με ραφή καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο στη συνολική ετήσια αγορά χαλυβδοσωλήνων.

Το 2010, η εν λόγω κατηγορία κατέλαβε το 84% της συνολικής αγοράς ενώ οι χαλυβδοσωλήνες χωρίς ραφή απέσπασαν το υπόλοιπο 16%.

Οι προβλέψεις παραγόντων του κλάδου για το μέλλον της αγοράς δεν είναι ευοίωνες, σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες και τάσεις. Συγκεκριμένα, τη διετία 2011-2012, εκτιμάται ότι το σύνολο της αγοράς θα παρουσιάσει περαιτέρω μείωση. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας και τη συνεχιζόμενη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό που σχηματίσθηκε στο πλαίσιο της μελέτης βάσει δείγματος 11 αντιπροσωπευτικών παραγωγικών εταιρειών χαλυβδοσωλήνων, φαίνεται ότι το σύνολο του ενεργητικού εμφάνισε μείωση κατά 24,8% το 2009. Αντίθετα, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων σημείωσε αυξήθηκε κατά 3,06% έναντι του προηγούμενου έτους. Οι συνολικές πωλήσεις εμφανίζουν πτώση (-24,4%) το 2009/08, τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 24,23% ενώ και τα κέρδη προ φόρου μειώθηκαν κατά 24,6% το ίδιο διάστημα.