Σε σύγκρουση με την κυβέρνηση έρχονται οι τράπεζες για την αναγκαία κεφαλαιακή ενίσχυση που υπολογίζεται σε 20-25 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν θέλουν να γίνει με κοινές μετοχές, όπως προβλέπει το μνημόνιο, γιατί, οδηγεί, όπως υποστηρίζουν, στην κρατικοποίησή τους.

«Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι το τέλος» έλεγε την περασμένη εβδομάδα κορυφαίος τραπεζίτης, παρακολουθώντας στην οθόνη του υπολογιστή του τις τιμές των τραπεζικών μετοχών να κατρακυλούν.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών που θα προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει με κοινές μετοχές, που σημαίνει την κρατικοποίησή τους, έφερε τους τραπεζίτες σε πορεία σύγκρουσης με την κυβέρνηση για τον έλεγχο των τραπεζικών ομίλων.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να ενισχύσει τις τράπεζες αποκτώντας μετοχές και όχι απλώς να τις δανείσει, όπως συνέβαινε ως σήμερα, ενώ οι τραπεζίτες αναζητούν λύσεις για να αποφύγουν τον… εναγκαλισμό με το κράτος.
Πάντως, όπως τονίζει σήμερα το «Βήμα της Κυριακής», αν η κατάσταση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες επιδεινωθεί, δεν υπάρχει κίνδυνος για τους καταθέτες, αλλά, ενδεχομένως για τους μετόχους.