To καλοκαίρι του 2005 ο Γιάννης Φιλίππου, ιδιοκτήτης της ΦΑΓΕ, ήταν ιδιαίτερα ισχυρός παράγοντας της εγχώριας βιομηχανίας. Η θητεία του ως πρόεδρος της ΑΕΚ μόλις είχε λήξει κι εκείνος κάλεσε τους δημοσιογράφους για να τους δείξει τη νέα βιομηχανική μονάδα της εταιρείας στο Αμύνταιο.

Αντίπαλοί του ήταν ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος της ΔΕΛΤΑ, ενώ Όλυμπος, Κρι-Κρι και ΜΕΒΓΑΛ έκαναν μερικά δειλά βήματα στην αγορά, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα.

Έντεκα χρόνια αργότερα τα πράγματα άλλαξαν. Ο Δασκαλόπουλος πούλησε τη ΔΕΛΤΑ, η οποία ανήκει πλέον στον όμιλο VIVARTIA του Μarfin Investment Group.

Η Όλυμπος και η Κρι Κρι μεγάλωσαν, ενώ η ΜΕΒΓΑΛ αντιμετωπίζει σημαντική επιβάρυνση από δανειακές υποχρεώσεις.

Πλέον η ΦΑΓΕ αποφάσισε να βάλει πωλητήριο στη μονάδα Αμυνταίου βάζοντας τέρμα στο γάλα. Η οικογένεια Φιλίππου φαίνεται ότι έχει κουραστεί να ποντάρει σε μια χώρα που φορολογικά και πολιτικά είναι ασταθής και δεν αποδίδει αυτά που θα έπρεπε.Άλλωστε πριν 4 χρόνια μετέφερε την έδρα της στο εξωτερικό.

Η πρώτη εικόνα είναι ότι πλέον στρέφεται στην παραγωγή γιαουρτιού. Άλλωστε έχει έντονη δραστηριότητα με μεγάλα κέρδη στις ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των οικονομικών της μεγεθών, οι πωλήσεις της πέρυσι επηρεάσθηκαν από την αποδυνάμωση του ευρώ και της στερλίνας έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 2,9% στα 648,2 εκατ. δολάρια, ωστόσο, αν εξαιρεθεί η δραστηριότητα του γάλακτος, η μείωση των πωλήσεων θα ήταν 1,5% στα 626,4 εκατ. δολάρια.

Εν αντιθέσει πάντως με την αξία των πωλήσεων που μειώθηκε, ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 3,2%. Συγκεκριμένα, ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιταλία κατά 2,8%, 32% και 40,1%, αντίστοιχα, εν αντιθέσει με τις πωλήσεις της εταιρείας στην Ελλάδα, που μειώθηκαν κατά 11,1%.