«Χρειάζεται ένας ενιαίος υπουργός Οικονομικών της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό.

Αναφερόμενος στο ίδιο, πάντα, θέμα, ο Πάντοαν πρόσθεσε: «Πρώτα απ’ όλα, ένας ενιαίος υπουργός Οικονομικών θα χρειαζόταν για να μπορέσει να εφαρμοσθεί μια πιο ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική. Θα έπρεπε και να διαχειριστεί τυχόν παρεμβάσεις στήριξης οι οποίες να προϋποθέτουν κοινά κονδύλια, όπως είναι η διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει δικούς της πόρους».

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, με αναφορά στο θέμα τις ευελιξίας και τα σχετικά αιτήματα της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι, μιλώντας στην Λε Φιγκάρο θέλησε να υπογραμμίσει:

«Κάποιες φορές ασκείται κριτική στην Ιταλία, λέγοντας ότι ζητά περισσότερη ευελιξία, ότι δείχνει να είναι αχόρταγη, ξεχνώντας ότι η ερώτηση αυτή είναι πέρα για πέρα νόμιμη, διότι εντάσσεται στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Σύμφωνα με τον Πάντοαν, η Ιταλία «είναι η χώρα η οποία πραγματοποίησε τις σημαντικότερες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού της».

«Η Ιταλία θα σεβασθεί την προσπάθεια προσαρμογής που της ζητείται», έστω και αν «επηρεάζεται με παραμορφωτικό τρόπο από στατιστικά συμπεράσματα», ανέφερε.