Ζημιές προ φόρων ύψους 42,6 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το 2015, έναντι κερδών 223,3 εκατ. ευρώ το 2014, εξαιτίας της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και κατ’ επέκταση των προβλέψεων της επιχείρησης για επισφαλείς απαιτήσεις.

Η αύξηση των προβλέψεων υπερκάλυψε το όφελος που είχε η ΔΕΗ από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, δηλαδή του κόστους ηλεκτροπαραγωγής ενώ σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ από 97,7% στο τέλος του 2014 σε 94,5% στο τέλος του 2015, καθώς αυξάνεται η δραστηριοποίηση εναλλακτικών προμηθευτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΕΗ σημειώνει ακόμη στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι «έχει λαμβάνειν» 600 εκατ. ευρώ για την παροχή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, το κόστος των οποίων υπολογίζεται με τα δεδομένα του 2011, που σημαίνει ότι δεν έχουν καλυφθεί τα επιπλέον κόστη της περιόδου 2012 – 2015 τα οποία σωρευτικά κατά τους υπολογισμούς της επιχείρησης είναι 600 εκατ. Οι ΥΚΩ καλύπτουν κυρίως το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά από πετρελαϊκές μονάδες αλλά και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο όπως και το τιμολόγιο πολυτέκνων.

Αναλυτικά, οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών Χαμηλής και Μέσης Τάσης αυξήθηκαν κατά 472 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 781 εκατ. ευρώ το 2015 έναντι 309 εκατ. ευρώ το 2014. Για τους πελάτες Υψηλής Τάσης, οι αντίστοιχες προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 90 εκατ. ευρώ το 2015, έναντι 76 εκατ. ευρώ το 2014. Συμπεριλαμβάνοντας και τις προβλέψεις για εκκρεμοδικίες και βραδέως κινούμενα υλικά, οι συνολικές προβλέψεις υπερδιπλασιάστηκαν σε 950 εκατ. ευρώ το 2015 έναντι 431 εκατ. ευρώ το 2014. Πάντως η ΔΕΗ επισημαίνει ότι υπάρχει σαφής μείωση του ρυθμού αύξησης των επισφαλειών το δ’ τρίμηνο σε σχέση με το γ’ τρίμηνο, αποτέλεσμα του αυξημένου αριθμού διακανονισμών με βάση τις σχετικές ρυθμίσεις του Ιουνίου 2015, και της συστηματικότερης αναζήτησης των οφειλών.

Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν επίσης αρνητικά από τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 127,9 εκατ. ευρώ λόγω κυρίως της μείωσης των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, συνεπεία της απώλειας μεριδίου αγοράς. Στον αντίποδα οι δαπάνες για καύσιμα και αγορές ενέργειας μειώθηκαν κατά 381,9 εκατ. ευρώ λόγω κυρίως της μείωσης των τιμών των καυσίμων (πετρελαίου και φυσικού αερίου).

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Εμμ. Παναγιωτάκης τονίζει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν καταστεί ζήτημα στρατηγικής σημασίας για τη ΔΕΗ, αλλά και γενικότερα για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. «Από την επίλυσή του, αναφέρει, πράγμα για το οποίο εκφράζεται αισιοδοξία, και για την οποία αναμένεται η στήριξη όλων των αρμοδίων φορέων και αρχών συναρτάται η πορεία του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος της Επιχείρησης, που θα σημάνει τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων απασχόλησης, αλλά και η ελάφρυνση των καταναλωτών με περαιτέρω μείωση των τιμολογίων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία».

Αναφορικά δε με τις εξελίξεις στην αγορά ο κ. Παναγιωτάκης επισημαίνει ότι «Για την αντιμετώπιση της επιβεβλημένης από τους θεσμούς μείωσης του μεριδίου της στη λιανική αγορά, η ΔΕΗ προετοιμάζεται και πρόκειται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε η μείωση αυτή να είναι ισόρροπη, και να μην αφορά μόνο – όπως ορισμένοι ανταγωνιστές στοχεύουν – στους καταναλωτές χαμηλού ρίσκου και υψηλού περιθωρίου κέρδους».

Για το 2016, με παραδοχές για την τιμή του πετρελαίου Brent στα 38 δολάρια το βαρέλι, την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,09 και την τιμή των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα στα 7 δολάρια ανά τόνο, τα έσοδα της ΔΕΗ από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να διαμορφωθούν στα 5,2 δισ. ευρώ, τα συνολικά έσοδα σε 5,5 δισ. ευρώ και το περιθώριο EBITDA στο 19,5% – 20,5%.