Με φοροεπιδρομή η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τη διαπραγμάτευση έως τις 15 Απριλίου γιατί μετά πραγματοποιείται η Σύνοδος του ΔΝΤ.

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ οι δανειστές έχουν δεχθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα 3% του ΑΕΠ, (σ.σ. αντιστοιχούν σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ) όπως έλεγε η Κομισιόν και όχι 4,5% που ήταν η θέση του ΔΝΤ. Ωστόσο ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπάρχει δυσκολία στα φορολογικά μέτρα που θα πρέπει να φτάσουν το 1,8 δισ. για το 2018.

Σε ερώτηση αν τον ανησυχούν οι δηλώσεις Σόιμπλε για το χρέος κούνησε το κεφάλι με προβληματισμό, αλλά είπε ότι πρέπει να προχωρήσει για το θέλει το ΔΝΤ. Αν κλείσει το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό ουσιαστικά θα έχει κλείσει η αξιολόγηση, υπογράμμισε ο ίδιος.

Το «εκρηκτικό» μείγμα, μείωσης συντάξεων και αύξησης άμεσων και έμμεσων φόρων θα εφαρμοστεί για ακόμη μία χρονιά.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο θα κλείσει το ασφαλιστικό πιο εύκολα, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το «αντάλλαγμα» είναι σκληρές αποφάσεις από την πλευρά της Αθήνας στο δημοσιονομικό. Καθόλου τυχαία άλλωστε ο Β. Σόιμπλε είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα πως αν η Ελλάδα δεν μπορεί να κόψει περαιτέρω συντάξεις θα πρέπει από κοινού με τους θεσμούς να βρουν άλλες λύσεις.

Συνολικά, η Αθήνα θα πρέπει να προσδιορίσει μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) από τώρα έως το 2018, ενώ 1,8 δισ. ευρώ από την άμεση φορολογία μέσω των αλλαγών στην κλίμακα φορολόγησης εισοδημάτων και στην κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης.

Με βάση την τελευταία πρόταση του οικονομικού επιτελείου:

-Μειώνεται στα 9.090 ευρώ το αφορολόγητο (από 9.500 ευρώ).

Στη συνέχεια για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης εισοδήματος, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ και εξαλείφεται στην περιοχή των 40.000 ευρώ.

Επιβάλλεται νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα με τους εξής συντελεστές:

– 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος.

– 29% για τα επόμενα 10.000 ευρώ (από 20.001 έως και 30.000 ευρώ).

– 37% για το επόμενο εισοδηματικό κλιμάκιο των 10.000 ευρώ (από 30.001 έως και 40.000 ευρώ).

– 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Το ετήσιο εισόδημα από ενοίκια έως και 12.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 15% αντί για 11% σήμερα, ενώ όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ ως 35.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με συντελεστή 35% αντί για 33%. Επισημαίνεται ότι για ετήσιο εισόδημα από 35.000 ευρώ και άνω θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%. Υπολογίζεται ότι η αύξηση θα αποφέρει επιπλέον 250 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Στο τραπέζι έχουν πέσει όλα τα σενάρια:

-Επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές που θα μπορούσε να αποδώσει κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, μέτρο που δεν δέχεται η τρόικα.

-Εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου κίνησης με τη βενζίνη, μέτρο το οποίο εκτιμάται κατά πληροφορίες ότι μπορεί να αποδώσει ακόμα και 400 εκατ. ευρώ.

Εξετάζεται αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ντίζελ προκειμένου να εξισωθεί με τον ΕΦΚ στη βενζίνη, ενώ μελετάται και αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη έως 10 λεπτά/λίτρο.

Εφόσον υιοθετηθεί το συγκεκριμένο μέτρο σημαίνει ότι ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης από τα 330 ευρώ/χιλιόλιτρο θα ανέλθει στα επίπεδα της βενζίνης, δηλαδή στα 670 ευρώ/χιλιόλιτρο.

Αύξηση που μεταφράζεται σε άνοδο της λιανικής τιμής από το 1 ευρώ στο 1,35 ευρώ/λίτρο, ενώ αν αυξηθεί και ο ΕΦΚ βενζίνης τότε η λιανική τιμή θα φθάσει το 1,45 ευρώ/λίτρο.

-Τέλη κυκλοφορίας, τέλη ταξινόμησης μπαίνουν στη λίστα.

-Φορολογικά μέτρα τα οποία αφορούν σε αύξηση των τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, ενδεχομένως και στη συνδρομητική τηλεόραση.

-Φορολογία ακινήτων με αύξηση κυρίως στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ.