Το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα αρχίσουν να λαμβάνουν ειδοποιητήρια για την πληρωμή του «κτηματόσημου» οι ιδιοκτήτες ακινήτων των περιοχών που είχαν ενταχθεί στα παλαιότερα προγράμματα κτηματογράφησης. Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την κτηματογράφηση του υπόλοιπου 65% της Ελλάδας έως το 2020.

Συγκεκριμένα όσοι συμμετείχαν σε πρώτα πιλοτικά προγρ΄μματα (περίπου 2 εκατομμύρια δικαιώματα) θα κληθούν να πληρώσουν το σταθερό τέλος κτηματογράφησης ύψους 35 ευρώ. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας το πάγιο τέλος των 35 ευρώ θα το πληρώσει ο κάθε ιδιοκτήτης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους. Για περίπου 6,7 εκατ. διακιώματα από τη δεύτερη φάση που είχε ξεκινήσει το 2008 το τέλος θα είναι αναλογικό και αρκετά πιο τσουχτερό αφού θα αφορά πόσό που θα προκύπτει από ποσοστό επί τιις χιλίοις  επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου μείον ποσό 20.000 ευρώ.

Για τις ιδιοκτησίες των περιοχών που θα καλύψει ο επόμενος διαγωνισμός, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να περιμένουν τις μελέτες και όπου αυτό είναι δυνατό να έχουν στην κατοχή τους συμβόλαιο ή τοπογραφικά.

Η διασύνδεση του Κτηματολογίου με το Ε9 δεν θα είναι άμεση δεδομένου ότι η ΕΚΧΑ ( (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.) είναι ανώνυμη εταιρεία, όμως τα δεδομένα από τις δηλώσεις Ε9 θα μπορούν να μεταφέρονται αρχικώς προς διασταύρωση με τα αντίστοιχα της κτηματογράφησης.

Σήμερα στο Κτηματολόγιο είναι ενταγμένα 21,8 εκατ. δικαιώματα που αντιστοιχούν σε έκταση 46.021.575 στρεμμάτων. Ο επόμενος διαγωνισμός για την κτηματογράφηση του υπόλοιπου 43% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων αναμένεται να γίνει με διαδικασίες εξπρές, ενώ φαίνεται να ξεπαγώνουν κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για την προώθησή του. Ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ.