Εφ’όλης της ύλης συνάντηση, με έμφαση στην πορεία διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αλλά και την διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, έχει σστις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολαντ. Ο κ. Τσίπρας αναμένει να επαναλάβει στους συνομιλητές του τη σημαία να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση, προκειμένου να μην διαταραχθεί η εύθραυστη ισορροπία της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο η πίεση αυξάνεται προς την Αθήνα για περικοπές στις συντάξεις και πλέον οι Ευρωπαίοι βρίσκονται στη γραμμή του ΔΝΤ.

Το ενδεχόμενο να χρειαστούν περικοπές στις συντάξεις άφησε χθες ανοικτό ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Μ. Ντράγκι, επισήμανε τις ανησυχίες που υπάρχουν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, κ. Ζ. Γκάμπριελ, ζήτησε την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, κ. Γ. Δραγασάκης, υποστήριξε ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχει ολοκληρωθεί το 80% του μνημονίου και στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασιστεί η ελάφρυνση του χρέους.

Η Αθήνα θέλει να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα αλλά πλέον αυτό το σενάριο δεν συγκεντρώνει  πολλές πιθανότητες.