Μπορεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση το απόγευμα στη Βουλή για τη νομοθετική ρύθμιση που αφορά στις τηλεοπτικές άδειες, ωστόσο την ίδια ώρα το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται στο σημερινό Eurogroup, το οποίο εν πολλοίς θα δώσει ένα πρώτο επίσημο στίγμα των διαθέσεων των θεσμών μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών διαπραγματεύσεων της περασμένης εβδομάδας.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Η συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 16:00 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να κρίνει εν πολλοίς και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, που διαμηνύει πως «η μπάλα είναι στο γήπεδο των Θεσμών».

Στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να περιοριστεί η φθοροποιός παράταση των διαπραγματεύσεων. Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας υπογράμμιζε την Τετάρτη πως το δεκαήμερο που λείπουν οι επικεφαλής των Θεσμών είναι προσυμφωνημένο, με έκδηλη ωστόσο την ανησυχία για την ακριβή ημερομηνία επιστροφής τους.

Χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε την ανάγκη μεγαλύτερης σαφήνειας ως προς το συνταξιοδοτικό σύστημα και τα δημοσιονομικά μέτρα και ξεκαθάρισε ότι οι θεσμοί ζητούν την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, ενώ χαιρέτισε τις «ειλικρινείς», όπως τις χαρακτήρισε, συζητήσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης.

Τα μηνύματα που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ανησυχητικά, καθώς κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως το ΔΝΤ σε υπόγεια συνεργασία με τους κύκλους του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για μία ακόμη φορά θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν προσκόμματα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Αν και επίσημα δεν έχει διατυπωθεί κάποιο ένσταση για περικοπή συντάξεων, το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή στους επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας για εναλλακτικές προτάσεις στη βάση της υπάρχουσας πρότασης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν «κούρεμα» στα ρετιρέ των κύριων συντάξεων, εφάπαξ, καθώς και υποχωρήσεις στο θέμα των επικουρικών συντάξεων. Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και μία ποσοστιαία μείωση στην εθνική σύνταξη ως ύστατη λύση σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στη σκληρή στάση, την οποία είχε προαναγγείλει και ο αρμόδιους υφυπουργός, Τάσος Πετρόπουλος.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν μέχρι στιγμής «διαγνώσει» ζητήματα που συνδέονται με το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων και με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για να χορηγηθεί σε κάποιον εργαζόμενο πλήρης σύνταξη. Παράλληλα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και το ύψος του δημοσιονομικού κενού για την διετία 2016 -2017 που θα αναδειχθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup.

Μέσα σε αυτό το κλίμα στην κυβέρνηση περιμένουν να δουν το σήμα που θα εκπέμψει το Eurogroup αναφορικά με την ελληνική πρόταση, χωρίς ωστόσο να περιμένουν οριστικές αποφάσεις, επιμένοντας στην επίλυση όλων των ανοιχτών θεμάτων και ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τα μέσα Μαρτίου.