Το Eurogroup συνεδριάζει σήμερα, ωστόσο δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα και θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση της μέχρι τώρα προόδου που έχει επιτευχθεί κυρίως στο θέμα του ασφαλιστικού.

Από τα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και οι επικεφαλής του κουαρτέτου, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο συμβούλιο, θα κριθεί το πότε και με ποιους όρους θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.

Τα μέχρι τώρα μηνύματα από την πλευρά των δανειστών δείχνουν μακρά διαπραγμάτευση αν τα δύο μέρη εμμείνουν στις κόκκινες γραμμές τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι  οι δανειστές  εμμένουν  σε εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό εφέτος χωρίς αύξηση εισφορών, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί σε περικοπές των συντάξεων, ζήτημα που προσκρούει στην κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης.

Στο φορολογικό, οι  δανειστές εγείρουν ενστάσεις στην αύξηση των συντελεστών έως 50%, χωρίς μάλιστα την ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Αμφισβητήσεις υπάρχουν και για τη δημοσιονομική απόδοση μιας σειράς άλλων μέτρων τα οποία έχουν ψηφιστεί αλλά δεν έχουν αποδώσει ακόμα εισπρακτικά.