Το καμπανάκι κινδύνου για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης έκρουσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγηση είναι πολύ σημαντικό και από πολιτική άποψη, αλλά και για λόγους οικονομικούς.

«Πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου για να ανοίξει μετά η συζήτηση για το χρέος διότι αν πάμε το Μάιο και τον Ιούνιο καήκαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όπως ξέρετε, τελειώσαμε την πρώτη φάση της τελικής διαδικασίας του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης. Οι επικεφαλής έφυγαν την περασμένη Παρασκευή. Την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή θα έχουμε Eurogroup και Ecofin και περιμένουμε οι Θεσμοί να επιστρέψουν. Η πρώτη εβδομάδα ήταν αναγνωριστική. Τα καλά σημάδια είναι ότι στα δύο μέτωπα -ασφαλιστικό και φόρος εισοδήματος- συμφωνούμε ότι έχουν δομικό χαρακτήρα. Συμφωνούμε ότι αποτελούν μεγάλες αλλαγές και συνεισφέρουν στο βασικό στόχο να φτάσουμε το 2018 σε πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.Δεν έχουμε βάλει την αξιολόγηση στις καλένδες. Απεναντίας, τονίζουμε τη σημασία του χρόνου. Από πολιτικής άποψης υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση, αλλά και από οικονομικής πρέπει να μετατρέψουμε τον φαύλο κύκλο σε ενάρετο. Το κλείσιμο της αξιολόγησης πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, αν πάμε Μάιο ή Ιούνιο… καήκαμε», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.