Σε ακίνητο 120 τετραγωνικών μέτρων, με –4 δωμάτια, μπαλκόνι και χώρο στάθμευσης, πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς και γειτονιά με χώρους πρασίνου και πάρκα, θα ήθελε να διαμένει η πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα της RE/ΜAX.

Από τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, προκύπτει ότι 7 στους 10 Έλληνες ζουν σε ιδιόκτητη κύρια κατοικία, ενώ το 33% αυτών διαθέτει και ιδιόκτητη δευτερεύουσα κατοικία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX, 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι το ιδανικό θα ήταν να ζουν σε ακίνητο εμβαδού 91 έως 150 τετραγωνικών μέτρων.

Πάνω από τα 2/3 των ερωτηθέντων θα ήταν ικανοποιημένοι να ζήσουν σε σπίτι με 3-4 δωμάτια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολύ μικρό ποσοστό πολιτών θα ήθελε να μένει σε ένα σπίτι με λίγα δωμάτια, δηλαδή κάτω από 2 αλλά και σε ένα σπίτι με πολλά δωμάτια, δηλαδή πάνω από 5.

Άτομα ηλικίας από 20 έως 59 ετών, που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για το πόσα δωμάτια θα έπρεπε να διαθέτει η ιδανική μονοκατοικία ή το διαμέρισμα που θα επέλεγαν για να ζήσουν, μόλις το 7,2% απάντησε από 6 έως 10 δωμάτια και μόλις το 8% απάντησε έως 2 δωμάτια.

Σε ερώτημα για την κατοχή δεύτερης κατοικίας, το 67,2% απάντησε αρνητικά ότι δεν διαθέτει και μόλις το 32,8% θετικά ότι διαθέτει.

Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ιδιόκτητης δεύτερης κατοικίας συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα. Ακολουθούν με λίγο χαμηλότερα ποσοστά η Πολωνία, όπου το 25,1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει στην κατοχή του δεύτερη κατοικία, όπως επίσης και η Τουρκία με τους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας να φτάνουν το 24,8%. Στον αντίποδα βρίσκεται η Γερμανία όπου μόνο ένα 5,4% των ερωτηθέντων δήλωσαν πώς έχουν δεύτερο σπίτι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πώς η πλειοψηφία αυτών που δεν κατέχουν δεύτερη κατοικία, δεν διαθέτουν ούτε κύρια. Συγκριτικά ,οι ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας είναι ήδη ιδιοκτήτες και κύριας κατοικίας , κατά ποσοστό σχεδόν 40%.

Η ηλικία καθορίζει την απόφαση ενοικίασης ή αγοράς β΄ κατοικίας

Νέοι ηλικίας από 30 έως 39 ετών δεν διαθέτουν δεύτερο ακίνητο σε ποσοστό 72,8%. Αντίθετα, σχεδόν ένας στους δύο από εκείνους που απάντησαν ότι έχουν στην κατοχή τους και δεύτερη κατοικία, ανήκει στην ηλικιακή ομάδα από 50 έως 59 ετών.

Επίσης, το 83,3% αυτών που δήλωσαν πώς δεν είναι ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας, είναι μόνιμοι κάτοικοι αγροτικών περιοχών, ενώ το 65% αυτών που είναι ιδιοκτήτες και δεύτερης κατοικίας διαμένουν σε πόλη ή κωμόπολη.

Τέλος, όσον αφορά στο μηνιαίο καθαρό εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών και τη σχέση του με την απόκτηση δεύτερης κατοικίας, στο 32,8% των θετικών απαντήσεων για την ύπαρξη δεύτερης κατοικίας επικρατούν τα υψηλά μηνιαία εισοδήματα της τάξεως των 3.000 – 4.000 ευρώ κατά 58,8% και πάνω από 4.000 ευρώ κατά 44,4%. Διαφορετική είναι η εικόνα για εκείνους που απάντησαν αρνητικά, καθώς το 73,1% λαμβάνει μηνιαίες αποδοχές που δεν ξεπερνούν τις 2000 ευρώ.

Τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας της RE/MAX επιβεβαιώνουν ότι η απόκτηση ενός ακινήτου είναι στο DNA του Έλληνα τη στιγμή που γνωρίζει ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτούνται κόποι, θυσίες και προσπάθειες μίας ολόκληρης ζωής.

Ειδικότερα, το 93,4% των ερωτηθέντων και ανεξαρτήτως ηλικίας, εισοδήματος κτλ. θα ήθελε να ζει σε ιδιόκτητο ακίνητο και μόλις ένα 5% σε μισθωμένη κατοικία. Αναλύοντας το 93,4% προκύπτει ότι το 81,8% των ερωτηθέντων θα ήθελε να ζει σε δική του μονοκατοικία – μεζονέτα και το 11,6% σε δικό του διαμέρισμα. Η τάση αυτή αποτυπώνεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς για το 91% των Ευρωπαίων αν υπήρχε η δυνατότητα επιλογής, η απόκτηση κατοικίας θα ήταν η πρώτη προτεραιότητα.