Μαραθώνιες θα είναι οι διαβουλεύσεις των υπουργών με τους δανειστές που ξεκίνησαν σήμερα με βασικό «αγκάθι» το ασφαλιστικό, καθώς αναμένεται να κρατήσουν τουλάχιστον για 2 μήνες.

Αν και τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει στο ασφαλιστικό, πηγές των δανειστών τονίζουν ότι ο χαρακτήρας της διαβούλευσης είναι δημοσιονομικός, όπως μετέδωσε το Mega.

Αυτό σημαίνει ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί ενδεχόμενη «τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2016 και με ποια μέτρα θα καλυφθεί αυτή.

Επιπλέον, συζήτηση θα γίνει για νέα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2017-2018, όπως προβλέπει το μνημόνιο. Στο γεγονός αυτό στηρίζεται και η πίεση των Θεσμών σε περικοπή των κύριων συντάξεων, αλλά και περικοπές σε επικουρικές και εφάπαξ.

Αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το φορολογικό δεν είναι θέμα αυτής της αξιολόγηση, οι βασικοί άξονες και οι στόχοι θα πρέπει να τεθούν τώρα κι αυτό έχει συνέπειες. Έτσι, προβλέπεται ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην καινούργια φορολογική κλίμακα. Παράλληλα, υπάρχουν προβλέψεις στον προϋπολογισμό για αύξηση φόρου σε αγρότες και ενοίκια.

Στην ατζέντα υπάρχει και το ζήτημα των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας και την πώλησή τους σε ξένα funds.

Τέλος, συζήτηση θα γίνει και για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.