Ξεκινάει σήμερα ο πυρετός διαβουλεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του νέου μνημονίου.

Τεχνικά κλιμάκια προετοίμαζαν τις προηγούμενες ημέρες την άφιξη των επικεφαλής τους, ενώ στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος.

Στις πέντε το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατά την οποία θα γίνει μια  εισαγωγική συζήτηση με τους θεσμούς, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

Η διαπραγμάτευση θα γίνει σε δύο φάσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παραμείνουν στην Αθήνα για λίγες μέρες, θα αναχωρήσουν και θα επιστρέψουν ξανά για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της διαπραγμάτευσης

Η «καυτή» ατζέντα των διαβουλεύσεων περιλαμβάνει τα κόκκινα δάνεια, το δημοσιονομικό κενό του 2016, το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό ο έλεγχος θα γίνει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σε δύο επίπεδα, σε τεχνικό με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκο Φράγκο να έχει τον πρώτο λόγο διαπραγμάτευσης με τα κλιμάκια των δανειστών, και σε κεντρικό – πολιτικό με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο

Όπως ανέφερε το Βήμα της Κυριακής, το ΔΝΤ προσφέρει ένα μενού περικοπών ώστε να βγουν τα νούμερα ύψους 1,8 δισ. ευρώ: Περικοπή όλων των υφιστάμενων συντάξεων κατά 6% από το πρώτο ευρώ, περικοπή 15%-20% για τις συντάξεις άνω των 800 ευρώ, «ψαλίδι» 30% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 ευρώ.  Το ΔΝΤ θέλει να ψηφιστούν μέτρα ύψους 6,3 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου για την τριετία 2016-2018.

Τσακαλώτος: Επιστροφή στην ανάπτυξη το β΄εξάμηνο του 2016

«Είμαστε πολύ κοντά στην αρχή του τερματισμού και όλες οι πλευρές θα πρέπει να δουν τη διαπραγμάτευση με συμβιβαστική διάθεση», υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την περασμένη Παρασκευή σε εκδήλωση του Economist στην Αθήνα.

Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη θα είναι εφικτή στο δεύτερο εξάμηνο του 2016. Για το ΔΝΤ είπε ότι μπορεί να είναι αυστηρό στις αξιώσεις του για το ασφαλιστικό, ωστόσο εμφανίζει διάθεση συνεργασίας στο θέμα του χρέους».

Σαπέν: Να τεθεί το συντομότερο δυνατό η ελάφρυνση του χρέους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» τόνισε τη σημασία του να τεθεί «το συντομότερο δυνατό» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ελάφρυνση του χρέους

«Ό,τι συμφωνήθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο συνιστά σε κάθε περίπτωση αναγκαιότητα για την Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Σαπέν και επισημαίνει ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι μια δέσμευση που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι εταίροι και που πρέπει να τηρηθεί.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη γενική αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας», προσθέτει. Επίσης, εκτιμά ότι όσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπιστεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. «Αυτό θα είναι το καλύτερο για όλους, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την ευρωζώνη», εξηγεί.

Για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις, για ευελιξία, μια δυνατότητα προσαρμογής στις οικονομικές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες».