Το 65% των ατόμων άνω των 45 ετών, που βρίσκονται πριν τη συνταξιοδότηση, θα ήθελαν να συνταξιοδοτηθούν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια εάν οι συνθήκες το επέτρεπαν, αλλά το 38% αυτών δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της HSBC σε διεθνές επίπεδο.

Λόγω ισχυρών οικονομικών πιέσεωντο 18% των ατόμων που βρίσκονται πριν τη σύνταξη, παγκοσμίως, εκτιμούν ότι δεν θα είναι ποτέ σε θέση να συνταξιοδοτηθούν πλήρως. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2015, όταν μόνο το 10% των ατόμων που βρίσκονταν ηλικιακά πριν από τη σύνταξη δήλωναν ότι δεν θα είναι ποτέ σε θέση να συνταξιοδοτηθούν πλήρως.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της HSBC, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 18.000 άτομα από 17 χώρες παγκοσμίως, αποκαλύπτουν ότι τα άτομα ηλικίας 45+ που επιθυμούν περισσότερο να συνταξιοδοτηθούν βρίσκονται στην Αργεντινή (78%), τη Γαλλία (77%), την Κίνα (75%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (75%). Από τα άτομα ηλικίας 45+ που θα ήθελαν να σταματήσουν να δουλεύουν αλλά δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, το 81% υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.

Επιπλέον, η έρευνα της HSBC αποκαλύπτει ότι το 55% των εργαζόμενων άνω των 45 ετών, οι οποίοι θα ήθελαν να συνταξιοδοτηθούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, επιθυμούν να σταματήσουν να δουλεύουν ώστε να έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν ή να κάνουν άλλα πράγματα που τους ενδιαφέρουν, ενώ το 44% υποστηρίζει ότι θα ήθελαν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην οικογένειά τους. Σχεδόν ένας στους τρείς ερωτώμενους (29%) υποστηρίζει ότι θα ήθελε να συνταξιοδοτηθεί επειδή κουράστηκε από την καθημερινότητα της δουλειάς και σχεδόν ένας στους τέσσερις (23%) δηλώνει ότι η δουλειά έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πνευματική και ψυχική του υγεία.

Οι εργαζόμενοι ηλικίας 45+, των οποίων ο σύντροφος είναι ήδη συνταξιούχος, είναι πιο πιθανό να θέλουν να πάρουν σύνταξη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια (81%), με το 39% αυτών να δηλώνουν ότι επιθυμούν να πάρουν σύνταξη προκειμένου να κάνουν παρέα στο συνταξιούχο σύντροφό τους.

Από τα άτομα ηλικίας 45+, που θα ήθελαν να συνταξιοδοτηθούν αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα, 64% υποστηρίζουν ότι δεν έχουν αποταμιεύσει αρκετά χρήματα και 32% ότι έχουν εξαρτώμενα μέλη που βασίζονται στο εισόδημά τους ενώ 24% ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν καθώς έχουν αρκετά χρέη.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς, Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής και Marketing της HSBC Ελλάδος, επισήμανε ότι η έρευνα, δείχνει ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίς. Ωστόσο, φαίνεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η επιθυμία αυτή δεν είναι εύκολα πραγματοποιήσιμη για οικονομικούς λόγους.

Στην Ελλάδα, λόγω και της εγχώριας οικονομικής κρίσης το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο και η προετοιμασία για την περίοδο της συνταξιοδότησης αποτελεί πρόκληση, την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, με σωστό προγραμματισμό μέσα από σύγχρονα και εξατομικευμένα επενδυτικά και ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά προϊόντα, προσθέτει.

Η παγκόσμια έρευνα «The Future of Retirement» είναι μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις της συνταξιοδότησης που πραγματοποιείται για λογαριασμό της HSBC. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε ολόκληρο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη έρευνα με τίτλο «Healthy new beginnings» είναι η δωδέκατη κατά σειρά και συγκεντρώνει τις απόψεις 18.000 ατόμων από 17 χώρες (Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Αίγυπτος, Γαλλία, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Ινδονησία, Μαλαισία, Μεξικό, Σιγκαπούρη, Ταιβάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ).