Τείνουμε συχνά να θεωρούμε τους ανθρώπους του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων ως λογικά όντα που βασίζουν τις καλοζυγισμένες αποφάσεις τους σε συναρτήσεις κόστους-οφέλους, κάνοντας πάντα τη βέλτιστη επιλογή, η οποία καθορίζεται εξάλλου από πολυπαραγοντικές εξισώσεις.

Το μέλλον είναι ωστόσο παγερά αδιάφορο για τέτοιους υπολογισμούς και συχνά ξεφεύγει από κάθε έννοια ελέγχου, αφήνοντας τους ανθρώπους της αγοράς να ταλανίζονται από το απρόβλεπτο και το απροσδόκητο, αποζητώντας συχνά τη ζεστασιά της σίγουρης πρόβλεψης που ευαγγελίζονται οι χαρτορίχτες και οι καφετζούδες!

Όταν το κεφάλαιο και ο κορπορατισμός συναντούν λοιπόν τον ανορθολογισμό, τότε το πράγμα γίνεται ιστορία για γέλια και κλάματα. Αλλά και το καλύτερο κίνητρο για αισχροκέρδεια από τους επιτήδειους…

Η μεταφυσική ιέρεια του επιχειρηματικού κόσμου Λόρα Ντέι

stosovvsjheexfsdgon1

Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης που έπληξε τις ΗΠΑ το 2008, το μέντιουμ του κόσμου των επιχειρήσεων Λόρα Ντέι δήλωσε περιχαρής: «Λατρεύω την κρίση. Οι πελάτες μου είναι όλοι προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Έμειναν εκτός αγοράς εδώ κι έναν χρόνο και τώρα μου τηλεφωνούν και λένε: ‘‘όλος ο κόσμος έχει φρικάρει κι εγώ κάθομαι εδώ ήρεμος’’». Ποιοι ήταν όμως οι πελάτες της που απέφυγαν τα χειρότερα της κρίσης ακούγοντας τις μεταφυσικές συμβουλές της;

Όλοι! Από χρηματιστές και μεγαλοστελέχη επενδυτικών μέχρι και ζάμπλουτους ιδιώτες του Χόλιγουντ, όπως η Ντέμι Μουρ, η Τζένιφερ Άνιστον και η Ροζάν Αρκέτ, που την πληρώνουν περισσότερα από 10.000 δολάρια ανά συνεδρία για τις συμβουλές της! Όσο για την Ντέι, είχε ήδη τσεπώσει περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια την περίοδο της ύφεσης. Το καλύτερο πάντως είναι ότι η απόκοσμη αυτή γκουρού του κόσμου της οικονομίας δηλώνει εντελώς άσχετη με το πεδίο που υπηρετεί και με τους τρόπους που δουλεύει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ισχυριζόμενη με καμάρι πως για να δουλέψουν οι μελλοντολογικές ικανότητές της πρέπει να βρίσκεται σε «πληροφοριακή έρημο»!

Η ιέρεια του κορπορατισμού ξεκίνησε τις οικονομικές προβλέψεις στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο γάμος της απέτυχε και έπρεπε να βρει τρόπο να ζήσει. Αργότερα δημοσίευσε ένα πόνημα που έγινε αυτόματα μπεστ σέλερ («Πρακτική Διαίσθηση»), εγκαθιδρύοντάς της ως το μέντιουμ των λίγων και εκλεκτών…

Ο ινδός πνευματιστής που προβλέπει τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις Ρατζίβ Καρκάρ

stosovvsjheexfsdgon2

Γενικός χειρουργός άλλοτε σε κομητεία της Ινδίας, ο Καρκάρ έχει αναπτύξει ένα λογισμικό που προβλέπει λέει τις διακυμάνσεις στους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ινδίας με βάση τα γενέθλια της χώρας! Και ναι, δουλεύει. Ο Ρατζίβ ισχυρίζεται ότι το προφητικό πρόγραμμά του προβλέπει με ακρίβεια 80% τις ημερήσιες κινήσεις του δείκτη (και κατά 85% τις δίμηνες και τρίμηνες προβλέψεις), καθώς «το καλύτερο κομμάτι με τα διαγράμματα που προσφέρω είναι ότι δεν μένει τίποτα για εξήγηση. Οι επενδυτές έχουν ένα στιβαρό διάγραμμα με βάση το οποίο μπορούν να καθορίσουν τη στρατηγική των συναλλαγών τους».

Το καλύτερο τώρα, πώς προκύπτουν δηλαδή οι χρηματιστηριακές προφητείες του ινδού γκουρού. Ο Ρατζίβ προβαίνει στις προβλέψεις του καθορίζοντας ως «γενέθλια» της Ινδίας την ημερομηνία και ώρα της διακήρυξης της ανεξαρτησίας της από τη Βρετανία, την ίδια ώρα που τα «γενέθλια» του εκάστοτε δείκτη προκύπτουν από τη μέρα που άρχισε η διαπραγμάτευσή του. Το λογισμικό του μπλέκει κατόπιν ινδουιστική αστρονομία και αστρολογία και καταλήγει σε ασφαλέστατες προβλέψεις για το εθνικό χρηματιστήριο της Ινδίας!

Η μάγισσα της Silicon Valley, Τζόι Τάλεϊ

stosovvsjheexfsdgon3

Αιδεσιμοτάτη, κατά δήλωσή της, και μάγισσα του επιχειρηματικού κόσμου, η Τάλεϊ έκανε ένα πρώτο όνομα ξορκίζοντας το κακό από υπολογιστές και γραφεία, χρεώνοντας τις επιχειρήσεις 200 δολάρια για κάθε εξορκισμό κακόβουλων επιχειρηματικών πνευμάτων! Για προστασία από ηλεκτρονικούς ιούς και χακάρισμα λοιπόν, ο τεχνολογικός κόσμος των ΗΠΑ στρεφόταν άλλοτε στην Τάλεϊ, πριν αναλάβει έναν νέο ρόλο στην ατζέντα της αισχροκέρδειας: ταρό επενδυτικές προβλέψεις μέσω τηλεφώνου!

Μεγάλο κατόρθωμά της ήταν όταν έκανε να σωπάσει έναν δυσλειτουργικό συναγερμό εταιρίας, που χτυπούσε όποτε του κάπνιζε, εκεί που είχαν αποτύχει όλοι οι ειδικοί τέτοιων συστημάτων. Η Τάλεϊ ξετρύπωσε το «επιθετικό είδος» που είχε τρυπώσει στον συναγερμό και έγινε φίρμα μονομιάς. Αργότερα απάλλασσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές από κακόβουλα λογισμικά μέσω επίκλησης πνευμάτων, με το «πνευματιστικό firewall» που ύψωνε να γίνεται ανάρπαστο στη Silicon Valley. Στη Silicon Valley!

Η Τάλεϊ παραμένει η μόνη περίπτωση στην Καλιφόρνια που εφαρμόζει τις αρχές της μαγείας για τεχνική υποστήριξη και επενδυτικές προβλέψεις, βγάζοντας εκατομμύρια στην πορεία, σε βάρος πάντα της ευπιστίας του τεχνολογικού κόσμου…

Ο «βιβλικός» αναλυτής Τζόναθαν Καν

stosovvsjheexfsdgon4

Ο εβραϊκής καταγωγής συγγραφέας πιστεύει ακράδαντα ότι οι οικονομικές ζημίες ακολουθούν το βιβλικό μοτίβο των εφτά χρόνων, όταν ο Θεός συμβούλευσε τον Μωυσή να αφήσει τη γη να ξεκουραστεί, να πάψει κάθε αγροτική δραστηριότητα και να παραγράψει όλα τα χρέη. Ο Καν έχει συνδέσει τον επταετή αυτό κύκλο με χρηματιστηριακές βουτιές (όπως το 1973, το 1980, το 1987, το 2001 και το 2008) και τον Δεκέμβριο του 2015 μέτρησε μια ακόμα εμφατική πρόβλεψη, όταν προφήτευσε άλλο ένα χρηματιστηριακό κραχ.

Μέσω της ίδιας βιβλικής ανάγνωσης, ο Καν συνέδεσε την Παλαιά Διαθήκη με την άνοδο των ΗΠΑ σε υπερδύναμη και εξήγησε διάφορα παγκόσμια γεγονότα, όπως τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Και βέβαια παρέχει επενδυτικές συμβουλές με το αζημίωτο, πάντα με αιχμή του χρηματιστηριακού δόρατος τη Βίβλο!

Ο χρηματιστής που έγινε οικονομικός αστρολόγος Αρτς Κρόφορντ

stosovvsjheexfsdgon5

Μαθαίνοντας καλά τον κόσμο της οικονομίας από τη θέση του συμβούλου στη Merrill Lynch στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Κρόφορντ άρχισε να προβλέπει τη μελλοντική επιτυχία μιας εταιρίας βασιζόμενος όχι μόνο σε οικονομικούς δείκτες και το παρελθόν της, αλλά και στην αστρολογία! Αστρολογικοί πίνακες και άλλα τέτοια μεταφυσικά επιστρατεύονται πια για οικονομικές εκτιμήσεις, καθώς ο Κρόφορντ μπολιάζει ιδανικά τις πλανητικές κινήσεις με κορυφαίους χρηματιστηριακούς δείκτες, ομολογίες, εμπορικές πορείες συγκεκριμένων αγαθών και ισοτιμίες νομισμάτων!

Παρά το γεγονός ότι όπως δηλώνει δεν έχει ιδέα πώς δουλεύει η αστρολογία(!), παραδέχεται ωστόσο ότι πράγματι δουλεύει και παραθέτει μια σειρά από εμφατικές προβλέψεις του ως επιβεβαίωση των μεταφυσικών αναλύσεών του. Πώς συνδέεται η ευθυγράμμιση των πλανητών με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, μόνο ο ίδιος προφανώς γνωρίζει, γι’ αυτό και πάμπολλοι ιδιώτες αλλά και επενδυτικές φίρμες συνωστίζονται στο κατώφλι του.

Ακόμα και η πολιτική του ΔΝΤ συνδέεται στο μυαλό του με αρχαίες μυστικιστικές πρακτικές αλλά και με την πανταχού παρούσα πλανητική ευθυγράμμιση. Ο πρώτος αστρο-οικονομολόγος του πλανήτη δεν είναι μάλιστα μια περιθωριακή φιγούρα που κινείται στις σκιές του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες και προβλέψεις σε έγκριτες οικονομικές εκδόσεις, όπως οι «Wall Street Journal» και «Forbes»! Ψύχραιμες αναλύσεις των τοποθετήσεών του από επενδυτικές εταιρίες έχουν αποδείξει μάλιστα ότι ο Κρόφορντ έχει σημειώσει πράγματι μια σειρά από επιτυχίες στον χώρο των χρηματιστηριακών προβλέψεων…