Ανοιχτός είναι ο κίνδυνος να επανέλθει η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη λόγω των κλυδωνισμών που προκαλεί η προσφυγική κρίση στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Όπως τόνισαν πηγές της εφημερίδας στο Βερολίνο, οι μεγάλες πολιτικές πιέσεις που δέχεται η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λόγω της απόφασής της να ακολουθήσει πολιτική ανοιχτών συνόρων απέναντι στους πρόσφυγες μειώνουν τις δυνατότητές της να συγκρουστεί με τους βουλευτές της για άλλα ζητήματα, όπως η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.

«Οι οδύνες του ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημένου μπορεί να λειτουργήσουν ενάντια στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η κριτική που δέχεται η Άνγκελα Μέρκελ για την πολιτική ανοιχτών θυρών που ακολουθεί στο προσφυγικό την κάνει πιο αδύναμη στο να συγκρουστεί με τους βουλευτές της σε άλλα μη δημοφιλή ζητήματα, όπως η Ελλάδα» αναφέρει το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό σημαίνει ότι η καγκελάριος δεν θα μπορεί να ζητήσει από τη Βουλή να υποστηρίξει περαιτέρω δανειακή στήριξη για τη χώρα παρά μόνο εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγκρίνει πλήρως τα μέτρα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή όμως που ΔΝΤ και Αθήνα φαίνεται να έχουν μεγάλες διαφορές στο Ασφαλιστικό.

Η αποδυνάμωση της Μέρκελ έρχεται τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα «καλοδεχόταν μία νέα συζήτηση για Grexit» μέσα στο 2016 – σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal που γνωρίζουν τις απόψεις του.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κ. Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο όχι μόνο στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης, αλλά και στο μέτωπο της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

«Ο πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιστεύει από παλιά πως οι Έλληνες πολιτικοί δεν μπορούν να μεταρρυθμίσουν την ελληνική οικονομία ώστε να είναι ανταγωνιστική στην Ευρωζώνη» τονίζει το δημοσίευμα.