Στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, τρεις μεγάλες ξένες εταιρείες ανακοίνωσαν την αναστολή των δραστηριοτήτων τους στην ελληνική αγορά.

*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Η Eldorado Gold ανακοίνωσε τη παύση των εργασιών στις Σκουριές, η εταιρεία αλκοολούχων Bacardi αποφάσισε να κλείσει τη θυγατρική της εταιρεία στην Ελλάδα, ενώ η Softex μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία προϊόντων χάρτου στην Ελλάδα βάζει λουκέτο, με απόφαση της πολυεθνικής ιδιοκτήτριας εταιρείας. Ταυτόχρονα, μεγαλώνει διαρκώς ο αριθμός των ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων που αναγκάζονται να μεταφέρουν την έδρα ή και μέρος των δραστηριοτήτων τους εκτός Ελλάδας, αναζητώντας ένα βιώσιμο οικονομικό περιβάλλον.

Για μια χώρα που έχει άμεση ανάγκη από ιδιωτικά κεφάλαια, επενδύσεις και θέσεις εργασίας, η τάση αυτή ισοδυναμεί με θανάσιμο κίνδυνο. Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να έχει ήδη σημάνει συναγερμό και να προωθεί γενναία μέτρα για την αντιστροφή της κατάστασης. Αυτό που συμβαίνει είναι το ακριβώς αντίθετο.

Αντί για μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, όπως η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια και η βραδύτητα απονομής δικαιοσύνης, βλέπουμε μέτρα που επιδεινώνουν περαιτέρω το επιχειρηματικό κλίμα. Βλέπουμε να επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι άνω των 2 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις για το 2016, να προωθείται με επιμονή η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και να συντηρείται μια λογική βεντέτας, μεταξύ κυβέρνησης και επενδυτών.

Με αυτές τις λογικές, η ελληνική οικονομία δεν έχει καμία ελπίδα ανάκαμψης. Αντί για νέες θέσεις εργασίας θα έχουμε νέες στρατιές ανέργων και πρόσθετη επιβάρυνση για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, περαιτέρω αποβιομηχάνιση, εξαφάνιση της παραγωγικής βάσης της χώρας και απαξίωση, αντί για αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.

Αν δεν αλλάξει άμεσα η στάση της Πολιτείας, αν δεν υπάρξουν άμεσα και συντονισμένα μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να συνωστίζονται στην έξοδο – προειδοποιώντας με το παράδειγμά τους και τα υπόλοιπα μέλη της επενδυτικής κοινότητας, να μείνουν μακριά από την Ελλάδα.

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ.